40. A Nyírvíz-palota épülete


Az épületet a Nyírvíz Szabályozó Társulat készíttette. Az épület szecessziós és eklektikus jegyeket visel magán. A székházat 1913. februárjában kezdték el építeni Papp Gyula és Szabolcs Ferenc tervei alapján. Az épület építését Adorján János nyíregyházi vállalkozó végezte. Az épület: Földszint + 3 emeletes, gazdagon tagolt tömegű és homlokzatú sarok- és oldalrizalitokkal, tetőfelépítményekkel hangsúlyozott épület.

A földszinten 12 üzlet, egy bankhelyiség, a kezelőszemélyzet céljaira szolgáló lakások, az emeleteken 11 bérlakás, a társulati hivatal helyiségei, 3 tisztviselői lakás nyert elhelyezést.  Az épületben személy és teherfelvonót, valamint házi vízvezetéket és központi fűtés berendezést építettek. Az épület lépcsőházának díszes ablakait (87 m2), a lift a függő-folyosó lengő ajtóinak maratott üvegeit (43 m2), valamint a homlokzat csodálatos díszítését Róth Miksa neves üvegműves készítette. Az épület szennyvíztisztítását biológiai szennyvíztisztítással oldották meg. Az építkezés 1914.-ben fejeződött be. Az építési munka költsége 780 000 korona volt.

Az épület dísze volt az 1950-es évek első feléig a kupoláján álló rétisas, amelyet akkor eltávolítottak, és nem került elő. Lengyel Tibor szobrászművész készítette el az új szobrot. Az épületet az Európai Unió által támogatott, csaknem 2,5 milliárd forint értékű, úgynevezett integrált városfejlesztési stratégiai program keretében újították fel külsőleg. A külső felújítás során megújultak a rizalitok, mozaikok, valamint helyreállították a festett, illetve savmaratott üvegablakokat, ajtókat.

Városi cégeink