„Ez a mi napunk!” – Sérült és rászoruló embereknek szervezett programot az állatpark

Tornázással indult azaz egészségnap, amit a Nyíregyházi Állatparkban az ÉFOÉSZ szervezett. Erre a rendezvényre a hátrányos helyzetűeket, valamint a fogyatékkal élőket várták. Közel 3000 fő regisztrált, és a program keretében több színes, játékos feladaton is részt vehettek.


Nyíregyházán kiemelt figyelmet fordítanak a fogyatékkal élőkre. 2016-ban adták át az országban elsőként azt az integrált játszóteret, ahol együtt játszhatnak a sérült gyerekek a többségi társadalomhoz tartozó fiatalokkal. Az állatparki programot nem csupán az 1981-ben létrejött ÉFOÉSZ, hanem Nyíregyháza Önkormányzata is támogatta. Jászai Menyhért Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere is köszöntötte a vendégeket.

A fogyatékkal élőknek azon kívül, hogy meg kell küzdeniük a saját korlátaikkal, nyilvánvalóan sokkal kevesebb lehetőségük van, hogy kimozduljanak, és ezért nagyon fontos az, hogy ne csak az ellátásukat biztosítsuk számukra. A gondozást, vagy éppen a foglalkoztatást, a fejlesztést hanem szabadidős és kulturális tevékenységekbe is bevonjuk őket. Lehetőség szerint térítés mentesen, hiszen tudjuk azt, hogy a családoknak problémát jelent a mindennapos megélhetés. És így örömünkre szolgál az, hogy nem csak városunk, megyénk hanem a régiónk intézményeiből is fogadhattunk fogyatékos gyerekeket és családtagjaikat. Tulajdonképpen most több ezer embert láthattunk vendégül itt Nyíregyházán.

Az Állatparkban a kicsik és nagyok egyaránt találtak olyan programot, amelyet élveznek korosztálytól függetlenül, ilyen például a papagáj show. A Nyíregyházi Állatpark igazgatója, Gajdos László úgy gondolja, hogy nagyon fontos, hogy a rászorultakon, illetve hátrányos helyzetű embertársainkon segítsünk.

A Nyíregyházi Állatpark azért jött létre, hogy mindenkinek örömet szerezzen, családoknak, kicsiknek, nagyoknak. Úgy gondoljuk a fogyatékkal élő emberek számára nagyon fontos a törődés, és különösen fontos az élményszerzés. És azt hiszem, nem vagyok nagyon naiv ha azt gondolom, hogy az állatok közelsége, az állatok szeretete amit az állatok tudnak nyújtani, az hozzá segíti ezeket az embereket, ahhoz hogy boldogan és kiegyensúlyozottabbak legyenek.

Nevezhettek többek között kosárlabdára, dartsra, valamint babzsák dobásra is. A sport vetélkedő mellett több állatshow megnézhettek és kézműves foglalkozáson is részt vehettek. Dr. Szabó Béláné a ÉFOÉSZ egyesület elnöke nagyon büszke erre a rendezvényre, hiszen több éve segítenek rendezvényeikkel a sérült gyerekeken és felnőtteken egyaránt:

Ebben az évben, már 14. alkalmat jelenhetjük, azóta szervezzük ez a mi napunkat. Természetesen régen 10-12 évvel ezelőtt még nem voltunk ennyien, de egyre inkább nő azoknak a száma akik bejelentkeznek és szívesen itt vannak velünk.

Az Ez a mi napunk rendezvény célja, hogy a fogyatékkal élő gyermekeket és családjaikat egészség és környezettudatosságra is nevelje. Az egyesület vezetői 38 éve segítik a megyében élő értelmi fogyatékos gyermekeket és felnőtteket, hogy az oktatásban és szociális szolgáltatásokban egyenlő esélyt kapjanak.


Szöveg és fotók: Horváth Kíra