„Együtt a család, együtt a nemzet” – Kárpát-medencei Fiatalok Találkozója Nyíregyházán

Tárogató dallamaival köszöntötte a résztvevőket egy szatmárnémeti pedagógus. Idén már 3. alkalommal rendezte meg a Kárpát-medencei Fiatalok Találkozóját a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium.


Az eseményre a testvérvárosunkból, a romániai Szatmárnémetiből, valamint a szlovákiai bodrogszerdahelyi és a szepsi iskolákból is érkeztek diákok. A szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum egyik tanulója elmondta, hogy több éve járnak erre a rendezvényre.

Mindig megtiszteltetés számunkra ez a találkozó, hiszen mi erdélyi magyarok új embereket ismerhetünk meg. Szeretjük ezt a programot, mert jobban megismerhetjük kultúránkat, magyarságunkat.

– mondta el Csapó-Ilyés Fruzsina.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója mellett, a határainkon túl élő vendégekkel a nemzeti összetartást is ünnepelték, valamint az oktatási intézményhez kötődő civil szervezet alapítására is emlékeztek.


További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

A Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatónője, Megyesi Mária mondta:

A Szent Imre Katolikus Alapítvány és a Szent Imre Katolikus Egyesülete éppen húsz éve alakult meg. Intézményünk támogatásában, és a város életében is nagy szerepet játszik a civil szervezet. Ezen a napon egyben ünnepeljük az 1956-os szabadságharc és forradalom évfordulóját diákjaink körében, valamint egy projekt napot is tartunk Együtt a család együtt a nemzet címmel ezt a három rendezvényt valósítjuk meg.

Az ünnepi köszöntők után a Szent Imre Katolikus Egyesület elismeréseket adományozott, többek között pedagógusoknak és intézményvezetőknek, e mellett nyíregyháza polgármestere a Szent Imre Díj Aranyfokozatát vehette át.

Úgy gondolom, hogy egy kitüntetés értékét elsősorban azt szokták mondani ki adja, kinek és miért. Az én szememben ennek az elismerésnek az értékét nagyban felértékeli az, hogy Önöktől kaptuk és ráadásul ezen az a jubileumi eseményen, én ezt a polgármesteri szobámban egy méltó helyre fogom kitenni. Köszönöm szépen!

 mondta Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere.

A civil szervezet munkáját, támogatását és az önkéntes dolgozók pillanatit örökítették meg egy fotókiállításon, valamint a diákok rajzokkal is kedveskedtek nekik.

 

Horváth Kíra