Õsbemutatóra készül a Burattinó

Alig néhány hete írtunk arról, hogy idén 70 éves a nyíregyházi bábszínház, ami a belvárosi üzletközpontban vár kicsiket és nagyokat. Mint egyébként az emberek, a Burattinó életében is jelentõséggel bír a jubileumi születésnap: nemcsak hogy õsbemutatóra készülnek, de a rendezésével is Tóth Károlyt, a Móricz Zsigmond Színház színészét kérték fel. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. július 20-i számában.)


– Kerekes János, a Bu­rattinó Bábszínház vezetõje keresett meg azzal, hogy szeretnék színesíteni az elõadásuk palettáját és rám gondoltak, hogy én is rendezhetnék egy-egy darabot – mondta el szerkesztõségünk kérdésére Tóth Károly, aki szívesen eleget tesz a felkérésnek, és már dolgozik is két darabon, amibõl az egyik õsbemutató lesz, vagyis még soha nem láthatta a közönség se klasszikus színház színpadán, se bábszínházban.

 

Jön a Spárga-tengeralattjáró is!

 

– Vass Albert, Mese az erdõrõl címû novellája – amit dramatizálni fogunk – egy õsbemutató lesz, amit még sehol máshol nem játszottak. Ennek a bemutatóját terveink szerint decemberben tartjuk majd. De én rendezem Békés Pál Spárga-tengeralattjáró címû izgalmas meséjét is. Már most készülök a feladatra, mely nagyon érdekesnek ígérkezik. Nem szabad elfelejtenem, hogy itt elsõsorban bábokkal kell dolgozni, akik mögött ott kell legyen az érzõ ember. Sebõk Réka díszlettervezõvel fogok dolgozni, aki egyébként Nyíregyházán végzett a Mûvészeti Szakgimnáziumban, majd Kaposváron szerezte meg diplomáját, jelenleg pedig Egerben tanít.