Zoo-Suli – A gyűrűsfarkú makik társaságában meditációval indul a nap a Nyíregyházi Állatpark nyári táborában
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Múlt héten kezdetét vette a Nyíregyházi Állatpark nyári tábora, a Zoo-Suli. Az idei második turnus táborozói hétfőn érkeztek a parkba, keddre pedig már számos izgalmas élményben lehetett részük. A Zoo-Suli célja, hogy a gyermekek bepillantást nyerjenek az állatvilág csodáiba, és a korábban tankönyvben tanultak helyett, itt a tapasztalatok után jussanak a megfelelő ismeretekhez, valamint felejthetetlen emlékekkel térjenek haza.

Reggeli meditációval vette kezdetét a keddi nap a Nyíregyházi Állatpark makierdejében. A gyűrűsfarkú makik között a Zoo-Suli táborozói sokat tanultak az állatokról, testközelből csodálhatták meg a Madagaszkáron őshonos fajt és meg is etethették őket. A gyerekek elmondása szerint ez az egyik legkedveltebb program.

– Most eljöttünk a gyűrűsfarkú makikhoz és meg fogjuk etetni őket, jógázunk is. Fogunk még tevegelni és megnézzük az Ócenáriumot is – mesélte izgatottan az egyik táborozó, Aranyos Emma.

– Most ilyen majometetős programon vagyunk, de meg fogjuk nézni az afrikai állatokat, az Ócenáriumot és a Hüllőházat – tette hozzá Suhai Bettina.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

A Madagaszkár című animációs filmből ismert állatok könnyen felismerhetőek hosszú, gyűrűs mintázatú farkukról, amelyet járás közben magasra emelnek. A gyűrűsfarkú makik, vagy más néven katták a többi makihoz képest sokat tartózkodnak a talajon – többek között erről is mesélt a táborozóknak Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője. Kedvelt tevékenységük a napfürdőzés, és noha a park gondozói pontos etetési rendet követnek az állatok esetében, a táborozóktól örömmel fogadták el a mazsolát. Természetesen ez csak egy a számtalan program közül, amit a Zoo-Suli kínál, hiszen néhány méterrel messzebb már a zsiráfok csontjairól tanultak a gyerekek.

– Nagyon sok mindent tanultam és nagyon tetszik ez a tábor. Már négy éve járok. Nekem az tetszik a legjobban, amikor bemutatják a zsiráf testrészeit, a csigolyáját és a koponyáját – mondta Salamon Csepke, aki már jártas a Zoo-Suli programjaiban.

A Nyíregyházi Állatpark a ritka és veszélyeztetett fajok tartása, megóvása mellett fontos feladatának tartja az oktató és nevelő munkát. Az állatkert gyűjteményével páratlan lehetőséget nyújt a tanulni vágyó gyerekeknek, hiszen nemcsak a hazai állatvilágot, hanem valamennyi kontinens állatvilágát bemutatja. Madaras, hüllős, ócenáriumos, Andok-kalandok kifutórendszeres, afrikás, főemlősös és parasztudvaros programok is várják a táborozókat, akik 5 napot töltenek el a parkban. Őket 20 nevelő segíti, akiket már a kora tavaszi időszakban felkészítettek, hogy megfelelő ismeretekkel gazdagítsák az általános iskolásokat.

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

– Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a felnövekvő generációt tanítsuk és itt a Zoo-Suli különleges lehetőséget biztosít számunkra, hiszen tapasztalatok alapján tanulnak mindenféle dolgot a gyerkőcök. Idén is, mint eddig sok éven át, tíz programmal kedveskedünk a gyermekeknek. Egyszerre 100 gyermek van, de 10 fős csoportokra vannak beosztva, és így forgószínpadszerűen jutnak el a különféle programokhoz. Szívemhez közel eső dolgok is történtek a múlt héten, hiszen akkor indult el a Zoo-Suli tábor. Egy édesanya jött oda hozzám, hogy emlékszem-e rá. Bevallom őszintén, mondtam, hogy nem, de mint kiderült, 24 éve ugyanilyen táborban vett részt. Már a hölgy és a családja is Bécsben él, de erre a hétre a Zoo-tábor miatt most hazaköltöztek – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője.

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark oktatási osztályvezetője azt is elárulta, az idei esztendő újdonsága, hogy a Jégvilág Interaktív Állatbemutatóban láthatnak a táborozók VIP jegesmedve-etetést, a szintén újonnan megnyílt Madárröpdében pedig flamingót etethetnek. A célkitűzés természetes idén sem változott, a Zoo-Suliban izgalmas, változatos programokkal segítenek felfedezni a Nyíregyházi Állatpark dolgozói az élővilág csodáit, és a foglalkozásokkal kívánják gyarapítani az állat- és természetvédelem iránt felelősséget vállalók körét.