Zöld projekt
A ONE for all, all for GREEN, azaz „Egy mindenkiért, mindenki a zöldért” projekt keretében hét ország részvételével diák mobilitási találkozót rendeztek a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskolában.

Az esemény része annak az Európai Unió által támogatott projektnek, amelynek célja az ökoturizmus népszerűsítése. A 2014 szeptemberében indult Erasmus+ Magyarország mellett további hat ország, Portugália, Törökország, Olaszország, Spanyolország, Görögország és az Egyesült Királyság diákjainak együttműködését segíti. A három éven keresztül futó projekt első évében az érintett résztvevők országaik nemzeti parkjait mutatták be egy kiadvány keretében, továbbá a falusi turizmus népszerűsítése érdekében programtervet készítettek és összeállítottak egy erdei iskolai tanfolyamot is.

További képekért kattintson a fotóra!

A második esztendőben olyan hotelekkel működtek együtt, akik nyitottak az úgynevezett zöld gondolkodásra és szívesen vették a fiatalok kezdeményezését. Idén május 5. és 11. között Nyíregyháza látja vendégül azt az 51 fős tanárokból és diákokból álló delegációt, akik a partnerországokból érkeztek Magyarországra. A néhány napos program során a vendégek tematikusan, a zöld gondolkodás jegyében megismerkedhetnek a város nevezetességeivel. Az Állatok napjához igazodóan meglátogatják az állatparkot, a Víz napja kapcsán Sóstógyógyfürdőt és az Aquarius Élményfürdőt, a Növények, fák napján pedig a Tuzson János Botanikus Kertet. A fiatalok a kikapcsolódás mellett a projekt célkitűzéseire tekintettel vízmintavételt végeznek, fát ültetnek és megismerkednek a régió népszokásaival is.

Piszár Tünde

(Fotó: Trifonov Éva)