Zárójel a Nyíregyházi Egyetemen
Zárójel címmel nyílt kiállítás a Nyíregyházi Egyetemen a Vizuális Kultúra Intézet hallgatóinak munkáiból. A tárlaton végzősök és alsóbb évesek mutatták be, milyen munkákat készítettek a 2015-16-os tanévben.

Több mint hetven hallgató állította ki munkáit a Nyíregyházi Egyetem körelőadói alatt. Az intézményben már hagyomány, hogy a szorgalmi időszak végén a Vizuális Kultúra Intézet hallgatói bemutatót tartanak alkotásaikból és diplomamunkájukból.

A Képi ábrázolás alapszak hallgatói mellett kiállítottak a Környezet kultúra szakosok is, így a kerengőben láthatóak grafikák, fotók, festmények és térbeli alkotások is.

 

Alkotások, amelyek a tehetségekről tanúskodnak

 

Dr. habil Onder Csaba, a Nyíregyházi Egyetem rektora azt mondta, a kiállítás színesíti az egyetemet. Hozzátette, amióta kint vannak az alkotások, egészen más érzéssel lehet közlekedni a folyosókon. A rektor kifejtette, több szempont miatt is jó lenne az, ha egy állandó kiállítóterem állna a hallgatók rendelkezésére, hiszen akkor nem csupán az alkotás, hanem egy tárlat meg- és berendezésének a folyamatában is részt tudnának venni.

 

Egy szakirányon belül több művészeti ág

 

Az egyetemen a Vizuális Kultúra Intézetben alapelv, hogy az egyes szakirányok hallgatói ismerkedjenek meg más művészeti területekkel is. A több irányból érkezett tudás a kiállított alkotásokon tükröződik. Az intézet utolsó féléves programja egyéni lehetőségre épül, amikor a hallgató a tanárral végrehajt egy személyre szabott tervet, így lehetőségük van a művészi önállóság kibontakoztatására. Ennek a folyamatnak a vége a zárókiállítás.

 

Végzősök és alsóbb évesek

 

Dr. Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézet igazgatója azt mondta, egy ilyen kiállítás alkalmával teljesen más szemmel tekint az ember a saját munkájára. Hozzátette, ilyenkor egyfajta más „kontextus” keletkezik, ahol az alkotó megpróbálja magát helyretenni, láthatja azt, miben kell fejlődnie, vagy mi az, amiben már elért egy szintet. Ezért is választották azt a lehetőséget, hogy a végzősök és az alsóbb évesek közösen, egy helyen mutathatják meg magukat.

A tanév utolsó bemutatkozásán az oktatók egyben láthatják a hallgatók munkáit, de nagy lehetőség a diákoknak is.

 

Saját és mások munkái

 

Görög Dóra végzős hallgató kifejtette, nagyon fontos megmutatkozási lehetőség nekik a Zárójel kiállítás, hiszen év közben ritkán adódik lehetőségük megmutatni alkotásaikat. Ilyenkor egymás munkáit is megnézhetik és láthatják az elmúlt három év terméseit.

A Zárójel című kiállítás június 15-éig tekinthető meg a Nyíregyházi Egyetem kerengőjében.

M. E.