Zajlanak a járda és kerékpárút építések – Előre nem látható problémákkal küzdenek!

Nyíregyháza több pontján zajlanak út- és járdaépítési, valamint felújítási munkálatok. Az Önkormányzat pályázati úton nyert kormányzati támogatást területi infrastrukturális fejlesztésekre, ebből forrásból valósulnak meg.


A Korányi Frigyes utcán, a Stadion utcán és a Pazonyi téren is zajlanak járdarekonstrukciós munkálatok. Nyíregyháza Önkormányzata 1,8 milliárd forint értékű pályázatot nyert a Minisztériumtól területi infrastrukturális fejlesztésekre, ezek a szakaszok is ebből a forrásból valósulnak meg.

A munkálatok nem régen kezdődtek meg és bizonyos szakaszokon, már be is fejeződtek

A Korányi Frigyes utcának egy hosszabb szakaszát sikerül rekonstruálni, de a kivitelezés megkezdése után szembesültek azzal a problémával, hogy a járda alapja több helyen is hiányzik. Ez azt jelenti, új alapot is kell építeni, ez több időt vesz igénybe. A Jósavárosi Piac előtti szakaszon jelenleg is dolgoznak, az Eperjes utcáig a járda aszfaltozása folyamatban van, és folytatódik a felújítás egészen a Kalevala sétányig. A Stadion utcán is hasonló problémával szembesült a kivitelező, nem volt megfelelő az alap és a járdaszegélyeknél is vannak hiányosságok. Ezek mellett a pályaszerkezetéhez szükséges terület előkészítése közben az altalaj a nagy mennyiségű csapadéktól átázott, így a feltárt szakaszon talajcsere vált szükségessé.

Ez hátráltatja a munkálatokat.

Korábban is jeleztük és a Napló hetilap hasábjain is olvasható volt, hogy sajnos olyan helyzet állt elő az építés közben, amire sem a kivitelező, sem a tervező, sem mi nem számítottunk. Vannak olyan járdaszakaszok, ahol sem szegélykő, sem pedig útalap nincs a pályaszerkezet alatt. Így sokkal nagyobb, komplett járdaépítési munkát kell elvégezni a kivitelezőnek és sajnos megnehezíti az időben való végrehajtását a munkáknak.

– mondta el Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály osztályvezetője.

A Pazonyi téren is a korábbi problémákkal szembesültek a régi járda felmarását követően, ez nagyban megnehezítette a munkálatokat, mert ahol nem volt alap, ott újat kellett építeni. Ezekre a problémákra előre nem lehetett számítani, hiszen csak a bontást követően vált láthatóvá, hogy a régi járda úgy készült el annak idején, hogy nem alapoztak alá.

A kivitelező mielőbb próbálja orvosolni a problémát, a munkálatok ideje alatt kérik a lakosság és az arra közlekedők türelmét és megértését.


Kanócz Rita

Fotó: Kohut Árpád