XV. Országos Zongoraverseny a Vikárban – 76 diák került az országos döntőbe
Az ünnepélyes megnyitó és a Tóth testvérek kétzongorás nyitó koncertje után megkezdődött a nemes versengés a Vikár Sándor Zeneiskolában.

Hét területi válogatóról négy korcsoportban, 76 diák került az országos zongoraverseny döntőjébe. Vasárnap délelőtt a díjkiosztó ünnepség után zárul a XV. Országos Zeneiskolai Zongoraverseny.

Sára Jenő és Babka József, a Vikár Sándor Zeneiskola néhai művésztanárai nevéhez  kötődik a 70 – es évek végén indult zenei verseny, melynek legfőbb célja a tehetségkutatás és a tehetséggondozás. Mind a mai napig nagy kérdés, hogy megéri-e a befektetett energia, a sok lemondás egy kérdéses karrier reményében. A zsűri elnöke bizakodó.

Dr. Hargitai Imre zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense elmondta:

Megpróbáljuk a gyerekeknek. Az értékeket átadni, megpróbáljuk őket arra megtanítani, hogy ez a legjobb dolgok egyike, amit az ember csinálhat. És hogyha a gyerek ezt megszereti, ha élmények érik, nem okvetlenül versenysikerek, bár azok is. Akkor hátha néhányan itt maradnak. Azért egy dolgot ne felejtsünk el, nem szabad a tehetséggondozást sem kizárólag  versenygyőzelmekben mérni.

A szakmában tudják, hiszen tapasztalják, hogy egyre fogy nemcsak a tehetségkutató versenyek résztvevője, de a művészeti iskolák diáksága is.

Pedig a zene hatalma és értéke a mai virtuális világban is nagy jelentőségű kell legyen. Kodály Zoltán örökbecsű gondolatát idézte köszöntőjében Románné Gaszper Margit tankerületi igazgató.

Azt mondja, hogy lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.

29 város 41 intézményéből 76 fiatal jutott a döntőbe. Közöttük hárman a Vikár Zeneiskola növendékei, illetve két diák a nyíregyházi Muzsika Zeneiskolából, továbbá a megyéből Apagyról, Kisvárdáról és Mátészalkáról is jöttek versenyzők. A kötelező barokk zenemű mellé általában romantikus és XX. századi darabot választanak a versenyprogramba.

A kisvárdai Újhelyi Norbert Bach után Copland és Chopin művet játszik a versenyprogramban. Persze, hogy ő is győzni jött.

Versenyezni, összemérni a tudásomat más velem egykorú zongoristával és valami jó helyezést is elérni. Nagy vágyam, hogy zongoraművész legyek!

Megadatott a sikeres pálya a Tóth ikreknek  – így ismerték a nyíregyháziak a Ki? Mit? Tud? győztes Anikót és Maricát. Boldog, nagy karriert futnak évtizedek óta, pedig egyáltalán nem volt biztos a pályaválasztásuk.

Eredetileg állatorvosnak készültünk, és amikor ' 88-ban a KI MIT TUD- on nyertünk, akkor döntöttünk végleg a zenei pálya mellett. Addig párhuzamosan csináltuk a kettőt. Végülis nem bántuk meg, hogy nem egy más szakmát választottunk, mert olyan sok szépséget és olyan sok örömet ad ez a szakma. Akár a tanítást nézzük, akár a fellépéseket, a gyakorlást. Valóban, ahogy az elején is elhangzott az idézetben, zene nélkül lehet élni, de nem érdemes.

- fogalmazott Tóth Marica.

Az ünnepi nyitókoncert után az I. korcsoportosok versenyével péntek délután megkezdődött a három napos program, mely vasárnap délelőtt eredményhirdetéssel és gálahangversennyel zárul a Vikár Sándor Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában.