XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál
19 énekkar, köztük 5 külföldi lép fel az idei Cantemus Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus programján. A nemzetközi eseményt augusztus 15. és 21. között rendezik meg Nyíregyházán. A résztvevőkkel ugyanakkor a megye több településén is találkozhat a zenekedvelő közönség.

Két esztendővel ezelőtt több nemzet dalnokai adtak különleges koncertet Nyíregyházán az akkor jubiláló Cantemus Kórusfesztiválon. A világhírű együttes idén is megrendezi a zenei eseményt, amelyre augusztus 15. és 21. között kerül sor.

 

Összetartozás, egyetemes egység

 

A Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus programjának részleteit sajtótájékoztatón ismertették, ahol elhangzott, a nemzetközi fesztivál több mint magas színvonalú koncertek sora. Saját nemzeti kultúránk mellett, más kultúrák, emberek ezerszínű arcán keresztül is hirdeti az összetartozást, az egyetemes egységet és a jóra való törekvést.

 

Hazai és külföldi fellépők

 

A XI. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon 19 hazai és külföldi énekkar lép fel. Érkeznek Japánból, Törökországból, Taiwanról, Finnországból is. A résztvevők sorában vannak kétévente visszatérők és természetesen újak is. A kórustalálkozóra a migrációs válság is hatással van, ugyanis a meghívott három kínai együttes terrorveszélyre hivatkozva visszalépett, így idén ők távol maradnak a zenei eseménytől – mondta Szabó Dénes a Cantemus Kósuscsalád Kossuth-díjas karnagya.

 

Világhírű együttesek

 

Az idei találkozóra a világ egyik neves együttese, a dél-koreai gyermekkar, a World Vision is ellátogat. A világhírű énekkar a Cantemus énekeseivel ad egy hangversenyt. Őket ismerjük a világ más területéről is, sőt sok évvel ezelőtt egyszer már jártak Nyíregyházán, bár akkor a körülmények még nem voltak olyan jók mint most. Igen látványos produkciót szoktak bemutatni, elképesztő koreográfiájuk van. - emelte ki a sajtótájékoztatón Szabó Dénes.

 

Több helyszínen a megyében is

 

A két évente megrendezett kórustalálkozón a város több pontján találkozhat a zenekedvelő közönség. Többek között a Kodály Zoltán Általános Iskolában, Nyíregyházán a Kossuth téren, a már megszokott és igen népszerű folklóresten, valamint a nem régen átadott Continentál Arénában is. A szervezők idén megduplázták a vidéki helyszínek számát, így a megyeszékhelyen kívül további nyolc helyen csendülhet majd fel a kórusmuzsika.

Piszár Tünde