XANGA – Alapkőletétel a Nyíregyházi Ipari Parkban
Fotó: Szarka Lajos

Hétfőn a Nyíregyházi Ipari Parkban ünnepélyes keretek között letették a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap beruházásában megvalósuló Multifunkciós termelő és logisztikai inkubátor alapkövét. Ez a jelentős projekt a XANGA Cégcsoport, Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint az MFB Invest Zrt. közös együttműködésének eredményeként jött létre. A beruházás alapja a hagyományosan jó kapcsolat és együttműködés Nyíregyháza városával, melyet a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap hozott létre. Az alap célja, hogy a közösen kidolgozott fejlesztési stratégia mentén számos beruházást valósítson meg, ezzel is elősegítve a város ipari fejlődését.

Letették a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap beruházásában megvalósuló Multifunkciós termelő és logisztikai inkubátor alapkövét a Nyíregyházi Ipari Parkban. A Nyíregyháza városával hagyományosan jó kapcsolatra és együttműködésre alapozva a XANGA Cégcsoport és az önkormányzat – az MFB Invest Zrt.-vel együttműködésben – 2019-ben létrehozta a Nyíregyházi Iparfejlesztési Alapot, amely a közösen kialakított fejlesztési stratégia mentén valósít meg több beruházást. Ez a projekt is ennek az együttműködésnek az eredménye. A Nyíregyházi Iparfejlesztési Alap portfóliójába tartozó NYIA RISING Kft. mintegy 4 milliárd forint értékű befektetéssel az új Multifunkciós termelő és logisztikai inkubátor első ütemét valósítja meg a Nyíregyházi Ipari Parkban.

 

„A Xanga Cégcsoport már 25 éve ugyanazzal az üzleti modellel működik: gyárakat, logisztikai központokat és különböző infrastrukturális elemeket fejlesztünk, amelyeket hosszú távra bérbe adunk az ide települő vállalkozásoknak. Ezek a vállalkozások technológiai transzfert hajtanak végre. Ez a mostani fejlesztés is erre a célra jött létre, és helyet biztosít majd a környéken betelepülő gyártócégeknek, valamint azoknak a cégeknek, amelyek Nyíregyházát szolgálják ki” – mondta el Herdon István, a XANGA Ventures Magántőkealap-kezelő Zrt. vezérigazgatója.

 

Herdon István vezérigazgató hozzátette, hogy Nyíregyházát, mint befektetési helyszínt, a város jó elhelyezkedése, a közös fejlesztési célok találkozása, az ipari parkokban kiépített korszerű infrastruktúra-hálózat, a kiváló munkaerőbázis, valamint a tradicionális képzések és a magas színvonalú tudásháttér miatt választotta a cégcsoport. Az új beruházás lehetővé teszi a már jelenlévő és a jövőben érkező termelő és logisztikai vállalatok megnövekedett kapacitásigényeinek korszerű infrastrukturális környezetben történő kiszolgálását. Már a tervezés során figyelembe vették, hogy egy környezettudatos épületkomplexumot alakítsanak ki, amihez a városvezetés szigorúan ragaszkodik minden ideérkező befektetőnél.

 

„Jelenleg zajlanak a levegőminőségi alapállapot-felmérések, valamint talajvíz- és talajszennyezettségi vizsgálatokat is végzünk. Ennek oka, hogy Butyka mindössze 800 méterre található, és számunkra kiemelten fontos, hogy az új gyártókapacitások minimális környezeti terheléssel járjanak, és ne rontsák, hanem javítsák a lakosság életkörülményeit és életszínvonalát. Például a Butykai út, amely Nagykállóval köti össze a területet, az első ütemben kétszer egy sávosra bővül, buszmegállókat kap okoszebrákkal. Ezek a fejlesztések kifejezetten előnyösek a helyi lakosság számára is. Olyan jelentős ipari fejlesztők, mint a W-Scope, a Sunwoda, a Boysen (a BMW beszállítója), és a Xanga csoport által idevonzott beruházók a bérleti konstrukcióban, jelentős iparűzési adóbevételeket és magas hozzáadott értéket képviselő munkahelyeket hoznak létre. Ez hosszú távon biztosítja majd Nyíregyháza fejlődését és jövőjét” – részletezte dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

 

A tervezett inkubátor csarnok mérete 18.000 négyzetméter, ebből az első ütemben megépülő közel 7000 négyzetméter alapterületű létesítmény úgynevezett shell and core állapota 2025 év elejére készül el, amely azt jelenti, hogy az épületbe betelepülő bérlők elkezdhetik a technológiai transzfert, és azt követően megkezdhetik a tevékenységüket.

 

„Az ipari park infrastruktúra fejlesztése februárban kezdődött el, és a közművek kiépítése gőzerővel folyik, hogy jövő év első negyedévének végére elkészüljön az első ütem. Bízom benne, hogy addigra ez a csarnok is felépül, és már bérlője is lesz. A bérleti konstrukció egy új színt hoz az ipari park fejlesztésébe, hiszen lehetővé teszi, hogy a cégek ne vásárolják meg az épületeket és az infrastruktúrát, hanem bérbe vehessék azokat. Nagyon örülök, hogy ez a projekt elindult, mert gazdagítja és erősíti az ipari park fejlesztését. Fontos megemlíteni, hogy egy magyar befektetőről van szó, és nemcsak külföldi nagyvállalatokat várunk ide, hanem mindenkit, aki Nyíregyházán szeretné építeni a jövőjét vállalkozóként. Remélem, hogy ez az első fecske hamarosan egy egész rajt hoz majd magával” – emelte ki dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Az elkövetkező években a 15 hektáros fejlesztési területen a XANGA csoport további ütemekben, több tízezer négyzetméter alapterületű ipari és logisztikai épületkomplexumot tervez megvalósítani, 10 milliárd forintot is meghaladó befektetési volumenben. A létesítmény alapkövét dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, dr. Podlovics Roland, Nyíregyháza alpolgármestere, Herdon István, a XANGA csoport elnök vezérigazgatója és Bartók Dávid, a Nyíregyházi Ipari Park Nonprofit Kft. ügyvezetője közösen helyezte el.

Kapcsolódó galéria

Logisztikai inkubátor alapkőletétele 2024