Vojta tanfolyamot tartanak Nyíregyházán, a képzésen mintegy húszan vesznek részt

Václav Vojta, cseh ortopéd-neurológus egy olyan módszert dolgozott ki öt évtizeddel ezelőtt, ami a gyermek- és felnőttkorban az agy károsodásából kialakult mozgási rendellenességeknek kezelésére irányul.


A metódus alapjaival gyakorlatorientált képzés keretében ismerkedhetnek meg az ország egészségügyi dolgozói a Jósa András Oktatókórházban.

Dr. Kántor Katalin, a Gyermekrehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa elmondta:

A Vojta képzés speciális terapeuta képzés, amely csak gyógytornászoknak szól. Ez a képzési forma az agyi sérültség okozta mozgásszervi zavarok esetén gyerekeknél és felnőtteknél is alkalmazható terápiás eljárás. Jelenleg a gyermek képzést indítottuk el Nyíregyházán.

Többek között a neurológia és az ortopédia területén tudják alkalmazni a terápiát. A másfél hétig tartó képzésen mintegy húszan vesznek részt.

Drotár Agáta gyógytornász elárulta, számára miért fontos ez a tanfolyam:

A gyermekrehabilitációs osztályon dolgozom, ahol sokszor találkozom olyan gyermekekkel akinél például oxigén hiány lépett fel születéskor. Nagy sérüléseken mennek át a gyerekek, egy ponton azt éreztem, hogy nem tudok túl sokat segíteni. Ezzel a Vojta terápiás gyakorlatokkal pedig sokkal hatékonyabban tudok segíteni.

Az egészségügyi, gyakorlatorientált tanfolyam március 29-ig tart Nyíregyházán.


Horváth Kíra