Víz a békéért: ünnepi előadóülés a Víz Világnapján

A víz békét teremthet, de olykor konfliktusok forrása is lehet. Ha kevés, ha sok, ha szennyezett, ha nem fér hozzá mindenki, mind-mind feszültséget kelthet közösségek vagy országok között. Világszerte több mint 3 milliárd ember függ az országhatárokat átszelő vizektől. Ennek ellenére napjainkban csak 24 országnak van együttműködési megállapodása a víz közös használatáról. Mindezekről beszéltek szakemberek Nyíregyházán, a megyeháza Bessenyei termében, a Víz Világnapja ünnepi előadóülésén.

Víz a békéért a mottója az idei Víz Világnapja programjainak. Politikusok és szakemberek elemezték, milyen küzdelem folyik emberek és nemzetek között a vízért. Mindig alkalmazkodni kell az adott helyzethez. Ahhoz is, ha sok, és ahhoz is, ha kevés a víz. Mindkét eset vízügyi beavatkozást igényel.

„A víz és a béke úgy is összeférnek egymással, hogy mindkettő rendkívül nagy érték. Az értékeket sajnos csak akkor becsüljük meg, ha nem áll a rendelkezésünkre”

– mondta köszöntőjében Román István főispán. Megszoktuk, hogy a víz az mindig van, folyik a csapból. Ez nem lesz, és nem is volt mindig így – fogalmazott a vármegyei közgyűlés alelnöke. Érzékenyítő, felvilágosító kampány szolgálja a víz védelmét, mely ezekben a napokban a középpontban áll.

„A mai napnak úgy gondolom, az egyik fő jelentősége az, hogy megszólították a fiatalabb korosztályt, akik egy pályázat keretében közelebb kerülhetnek ahhoz a csodálatos folyadékhoz, mely az élet alapja, és amely az életet adja. A mai nap legfontosabb üzenete az, hogy a vizet meg kell becsülni, és azt a szlogent, hogy a víz az élet, valóban a hétköznapok részéve kell tenni, és nem használati tárgyként kell tekinteni a vízre, hanem valóban olyan erőforrásként, amely azt a célt szolgálja, hogy emberként tudjunk élni ezen a bolygón”

– fogalmazott Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. A nemzetközi vízkonfliktusok és együttműködések elemeit értelmezte a szakember. A vízbiztonságot, és az édesvíz állapotát, mely igenis kihat a társadalomra.

„A vízkészletek szűkösek és végesek. Nagyon fontos, hogy a vizek inkább asztalhoz ültessék a feleket akár országon belül, és nemzetközi viszonylatban is, minthogy konfliktusokat okozzanak. Ehhez szakszerű vízkészlet-gazdálkodásra és vízgazdálkodásra van szükség. Erre hívja fel az idei víz világnap a figyelmet. Magyarország 7 országgal határos, és minden relációban, minden határvízi viszonylatban van érvényes együttműködésünk. Mindegyik működőképes, életképes és gyümölcsöző. Itt, a Felső-Tisza-vidéken Szlovákiával, Ukrajnával és Romániával van hatékony együttműködés”

– tájékoztatott Ambrusz László, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság osztályvezetője.  A vízkárelhárítás, a közös adatcserék kiterjednek a vízgazdálkodási rendszerek üzemeltetésére. Mindez segíti a működést, az árvízvédelmet. A világ más részein szűkösek a források, és ez feszültséget okoz. De ott is fontosabb a kooperáció, mint a konfrontáció. Mintaszerű és békés magyar-ukrán vízügyi együttműködés a Felső-Tiszán címmel tartott előadást a hidrológus mérnök.

„Én a magyar-ukrán együttműködésben évtizedek óta részt veszek, és azokat a létesítményeket, amelyekről szó van a médiában, hogy megrongálódtak, megsemmisültek, személyesen sokszor meglátogattam, jól ismerem. Borzasztó hallani azokat a károkat – legyen az vízminőségi jellegű, vagy bármilyen más –, amit ez a helyzet hozott magával”

– nyilatkozta Illés Lajos szakértő. Egyetlen megoldás lehet, véget vetni a háborúnak, és nekilátni a vizes infrastruktúra megújításának. Nagy munka lesz – fogalmazott a szakértő –, hiszen óriási létesítmények semmisültek meg. Az is köztudott, hogy távolabbi háborúkban a kínzás egyik eszköze éppen a vizes csapok elzárása, de probléma lehet a források fertőzöttsége is. A megyeházán rendezett ünnepi előadóülés végén a vízügyi diákpályázatok díjátadására került sor.