Vitatott témák és tabuk a múzeumban
Vitatott és tabu témák, mindez a Jósa András Múzeumban. Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás címmel kétnapos, tudományos konferenciát tartanak az intézményben. Többek között a nyitott házasságról, a homoszexualitásról és szerelmes versekről, szépirodalmi alkotásokról is hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

 

Érdekes előadások

 

A Nyíregyházi Egyetem Történettudományi és Filozófia Intézete, a Jósa András Múzeum és a Magyar Történelmi Társulat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportja tudományos konferenciát tart Rejtőzködő szexualitás – titkolt identitás címmel. Dr. Szoboszlay György, a Nyíregyházi Egyetem főiskolai adjunktusa elmondta, a konferenciát egyfajta tabudöntögető szándékkal hívták életre, hiszen olyan szexuális magatartásformák kerülnek terítékre, amik nemcsak a történelemben, hanem napjainkban is problematikusnak tekinthetőek. Dr. Szoboszlay György hozzátette, kényes témák is lesznek, amelyekről nem szívesen beszélnek az emberek, vagy ha igen, akkor kellő előítélettel. Az előadók ezeket az előítéleteket kívánják a tudomány eszközeivel némileg megszüntetni, illetve a negatív előítéleteket pozitívakká átváltoztatni.


Együttműködés


A rendezvényen a múzeum igazgatója emlékeztetett, az intézmény múlt héten együttműködési megállapodást írt alá többek között a Nyíregyházi Egyetemmel. Dr. Rémiás Tibor hozzátette, a konferencia azért is érdekelte a múzeumot, mert van egy hasonló témájú kiállítás, a Csókolj Meg Édes! című tárlat. A konferenciára érkezők rendkívüli tárlatvezetéssel tekinthetik meg a kiállítást, mellette pedig különleges előadások várják őket.


Különleges témák


Dr. Mester Béla, a Nyíregyházi Egyetem docense a 19. századi magyar filozófiatörténettel foglalkozik. Azt mondta, észrevette, hogy a szövegekben nagyon erős a testi metaforáknak a használata. Betegnek, nőiesnek, effélének titulálják egymást a vitapartnerek – erről is szólt a múzeumban. A tudományos konferencia október 10-én kedden folytatódik. Akkor többek között a hazai prostitúció fő szabályozási kérdéseiről, valamint a nyitott házasságról is szólnak majd.

Dér Vivien