Viszik a zöldhulladékot

Március 4-én, hétfőn reggel, újra megkezdi a zöldhulladék-szállítást az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. A házhoz menő zöldhulladék-szállításba bevont, családi házas övezetekben a területre kiadott gyűjtési naptárban megjelölt ürítési rend szerint érkezik a kocsi. Arra kérik a lakókat, hogy a szállítási napon reggel 6 óráig helyezzék ki az edényeket.

Ezek a képek még egy előző szezonban készültek, de nemsokára megszokott látvány lesz a barna gyűjtőedényekért érkező kocsi. Március 4-én reggel 6 órakor ugyanis újra elindulnak heti rendszerességgel a zöldhulladék-gyűjtő járatok azokon a területeken, ahol bekapcsolódtak a lakás- vagy háztulajdonosok az ingyenes zöldhulladék-szállításba.

„Idei évben korábban köszöntött be a tavasz és ez az időjárás ki is csalogatta az embereket a kertekbe, ahol nagy mennyiségű zöldhulladék keletkezik a kerti munkák elvégzése során. A társaságunk alkalmazkodott a lakossági igényekhez és az idén március 4-én indítjuk a zöldhulladék-szállítást a családi házas övezetekben. Kérek mindenkit, hogy reggel 6 órára a hulladékgyűjtő edényét helyezze ki az ingatlana elé” – mondta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Az összegyűjtött zöldhulladékból komposzt készül, amit a városi parkok növényzetének gondozására használnak fel. Emellett a Nyíregyházán élők számára is lehetőség nyílik arra, hogy ezt a tápanyagokban gazdag komposztot megvásárolják saját kertjeik vagy magánterületeik számára, s ha túl sok a zöldhulladék, le is adhatják.

„Azoknak, akiknek nagyobb mennyiségű zöldhulladéka keletkezik, azok igénybe vehetik a hulladékudvar szolgáltatását, ahova munkaidőben nagyobb mennyiségű zöldhulladék is beszállítható. Viszont, akinek van lehetősége, javasoljuk, hogy otthon komposztáljunk, mert ezzel elősegíti a talaj tápanyag-utánpótlását, mivelhogy a zöldtulajdonból nagyon jó minőségű komposzt készíthető” – mondta Petró Árpád, az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. cégvezetője.

Ha valaki mégis az elszállítás mellett dönt, arra kérik, hogy a gallyakat és minden más fát vagy növényi maradványt alaposan rövidre kell vágni, ügyelve arra, hogy ne lógjanak ki a szemetesedényből, így elkerülve bármiféle kockázatot, ami a hulladékszállító személyzet fizikai biztonságát vagy a járművek technikai állapotát fenyegetheti.