Visszatérnek a hajnali fagyok

Késő estig kevés felhő lesz felettünk, de a Tisza vonalának tágabb környezetében erősen felhős lesz az ég, és itt szórványosan kialakulhatnak még záporok. Az éjszakai órákban már erősen felhős vagy borult lesz az ég, és a délnyugati megyékben esőre is kell számítani, csak hazánk északi harmadán lehet kevesebb felhő.

Szombaton az összefüggő felhőzet délelőttig dél felé elhagyja az országot, majd napközben a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés, és többfelé kell záporok, néhol zivatarok kialakulására készülni. Késő estére a legtöbb helyen feloszlanak a gomolyfelhők és kiderül az ég.

Éjszaka mérséklődik a légmozgás. Szombaton napközben ismét nagy területen megélénkül, a Dunántúlon meg is erősödik, helyenként viharossá fokozódik az északnyugati, északi szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 9 fok között alakul, de az északkeleti országrészben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 9 és 13 fok között alakul.

Időjárási helyzet Európában

A sarkvidék felől érkező hideg levegő egyre nagyobb területet hódít meg a Közép-Európában hullámzó frontrendszer mögött, így a hajnali fagyok már nagyobb területen jelentkeznek a kontinensen.

A frontálzóna mentén erősen felhős vagy borult az idő, és nyomában záporok, zivatarok alakulnak ki. Nyugodt, eseménytelen és kora nyárias idő uralkodik a Mediterráneum nagy részén, valamint Nyugat-Európában, ahol már többfelé mérnek 25, 30 fok közötti hőmérsékleti értékeket.

Ugyanakkor az Ibériai-félszigeten nyárias záporok teszik változatosabbá az ottani időjárást. A Kárpát-medence időjárására szombat estig az éjszaka átvonult hidegfront lesz hatással, amely mögött északias áramlással hidegebb levegő érkezik fölénk és pénteken elszórtan, szombaton már többfelé várható zápor, néhol zivatar.

 

Forrás: hirado.hu