Visszatér a meleg a hosszú hétvégére – Ilyen időjárásra számíthatunk
Fotó: Illusztráció

Hűvös hajnalok után napközben egyre erősödik a felmelegedés, nemzeti ünnepünkön a legtöbb helyen ismét 30 fok felett alakul a hőmérséklet.

Csütörtökön már-már hideg lesz a reggel, többfelé 10 fok alá esik a hőmérséklet,

8-14 fok között alakulnak a minimumok. Napközben kitisztul az ég, az ország legnagyobb részén kevés felhő lesz felettünk. Éjjel keleten még szemerkélhet az eső, de reggelre innen is elvonul a csapadék, felszakadozik a felhőzet. Az ország keleti harmadán még élénk lehet az északi szél. Délután 21-26 fokos csúcshőmérséklettel számolhatunk, leghidegebb az Északi-középhegységben lehet. 

Pénteken mérsékelten meleg, gomolyfelhős időre van kilátás. Nyugat felől ismét megnövekszik a felhőzet, eleinte gyenge eső, egy-egy zápor, majd délutántól a Dunántúlon és a Duna vonalának széles sávjában záporok, a Dunántúl északi részén zivatarok is kialakulhatnak. Ugyanezen tájakon az északnyugati szél is feltámad. A hajnali minimumok 9-18 fok között alakulnak, a naposabb keleti tájakon lesz hűvösebb. Napközben 23-28 fokig melegszik a levegő.

Szombaton is kissé még hűvös lesz a reggel, napközben azonban erősödik a felmelegedés, 24-29 fokon tetőzik a hőmérséklet. Változóan felhős időre számíthatunk, számottevő csapadék sehol nem várható. A délies szél északnyugaton támadhat fel.

A hosszú hétvége hátralévő részében túlnyomóan napos, egyre melegebb időre van kilátás. Északon, északnyugaton időnként megélénkül a szél. Hétfőn és nemzeti ünnepünkön ismét nagy területen elérheti a hőmérséklet a 30 fokot.

A legfrissebb modellfutásokon alapuló előrejelzések szerint csapadék a kedd esti órákig nem valószínű.

 

Forrás: idokep.hu