Világrekordot dönthetnek a rozsréti iskolások
Világrekord-kísérletben vettek részt a rozsrétszőlői iskolások. A Móricz Zsigmond Általános Iskola Váci Mihály Tagintézménye ugyanis csatlakozott ahhoz a felhíváshoz, amelyben a kézmosásoktatás rekordkísérletét kívánták megdönteni. Ma egy időben országosan 128 iskolában tanították a gyerekeket az alapos tisztálkodásra. A tervek szerint így 20 ezer gyerek megtanulta, miért fontos a kézmosás, ráadásul valószínűleg új világrekordot is felállítottak.

Különleges, felvilágosító órát tartottak ma a rozsrétszőlői iskolában. A gyerekeknek azt tanították meg, milyen helyzetekben és miért kell kezet mosni. Az órán az is kiderült, hogy a legtöbb ember nem elég alaposan mos kezet, ezért különböző prezentációk segítségével azt is megmutatták, hogyan kell megszabadulni a kézre tapadt kórokozóktól. Mindezek mellett a résztvevők még Semmelweis Ignác munkásságát is megismerhették, aki felfedezte, hogy a betegségek terjedése és a kézmosás között összefüggés van. A diákok ezek után már pontosan tudták, miért kell kezet mosni. 

– Azért, hogy a különféle kórokozók ne kerüljenek be a szervezetünkbe, mert ha bekerülnének, akkor fertőző májgyulladást, náthát vagy influenzát is elkaphatnánk – tette hozzá a nyolcadikos Szabó Lili.

 

Világrekordra készültek

 

Nem csak az egészség megőrzéséről szólt a mai speciális óra Rozsrétszőlőn. A diákok egy világrekord-kísérletben is részt vettek. Országszerte ugyanis 128 iskolában tartottak pontban 10 órától olyan előadást, ami a kézfertőtlenítés fontosságára hívta fel a figyelmet. A kézmosásoktatás korábbi rekordját Skóciában állították fel. Ott egy időben, egyszerre több mint 3 ezren ismerkedtek meg a tisztálkodás alapismereteivel. A Váci Mihály Tagintézmény vezetője azt mondta, a rekordkísérlettel két legyet ütöttek egy csapásra. Egyrészt részt vettek a nem mindennapi rekord felállításában, másrészt a gyerekek megtanulták, hogy saját maguk is tehetnek valamit az egészségükért. 

– Mosunk kezet mi is, meg a gyerekek is, de nem eléggé és nem éppen akkor, amikor fontos lenne, én úgy gondolom legalábbis. Mindenféle betegség a közösségben előfordul. Egyik gyerek a másiktól tovább viszi. Itt a legnagyobb esély, hogy megbetegedjenek. Ez az, amit a kézmosással, ha meg tudunk előzni, akkor feltétlenül meg kell tenni ezt a lépést. A megtanult hat lépése a kézmosásnak, remélem, hogy ezután a gyerekeknek is a fülükben fog csengeni. Szemük előtt lesz és használni is fogják, mert betegnek lenni senkinek nem jó – tette hozzá Nagy Sándorné, a Móricz Zsigmond Általános Iskola Váci Mihály Tagintézményének vezetője.


Egy év múlva közlik az eredményt

 

A nem végleges információk szerint a mai napon Magyarországon több mint 20 ezer általános iskolás vett részt a kézmosásoktatás világrekord-felállításban. A szigorú szabályok szerint minden helyszínen kamerák rögzítették az eseményeket. Az adatokat most megküldik a hivatalos szervezetekhez, akik hitelesítik az eredményeket. Az, hogy sikerült-e a magyar diákoknak az új rekord felállítása, egy év múlva derülhet ki.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: internet)