Veszélyforrást jelenthetnek az épületekről lelógó jégcsapok

Az ereszen meghízott jégcsap veszélyforrást jelent a gyalogosokra nézve, a veszélyhelyzet elhárításáról és a figyelmeztető jelzésekről gondoskodnunk kell.


A lakóépület előtt és mellett húzódó gyalogosjárda síkosságmentesítése az épület tulajdonosának felelőssége. Társasház esetén a társasház, mint jogi személy, társasház hiányában a tulajdonosok közössége egyetemlegesen felel azért, hogy a szükséges síkosítás-mentesítést, a tetőzet karbantartását és más munkálatokat időben elvégezzék a társasházon, illetve annak környezetében.

A katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói abban az estben vonulnak ki, amennyiben a jégcsapok miatt közvetlen életveszély áll fenn. Ekkor elsődlegesen a veszélyes területet kordonozzák körbe a tűzoltók, hogy a közvetlen életveszélyt megszüntessék, majd a tulajdonosnak kell gondoskodnia a jégcsapok eltávolításáról.

Amennyiben az ingatlan tulajdonosa nem rendelkezik megfelelő eszközökkel, akkor térítés ellenében vállalkozók, vagy a tűzoltók eltávolítják a veszélyes jégcsapokat, ezek a beavatkozások a közintézmények esetében térítésmentes.