Vásáry Tamás érkezik hétfőn Nyíregyházára a Koppenhágát megjárt Cantemus Kóruscsaládhoz

Negyedszázaddal ezelőtt a Cantemus Gyermekkar Kanadában ismerkedett meg Hellebrandt László úrral, aki abban az időben Magyarország kanadai nagykövetségének munkatársa volt. A diplomata azóta is nagy rajongója a Nyíregyháza büszkeségének számító együtteseknek. Jelenleg a dán fővárosban teljesít nagyköveti szolgálatot, és kitartó szervező munkával sikerült elérnie, hogy kapcsolódva a Reformáció 500., valamint Kodály Zoltán születésének 135., halálának 50. évfordulójához, a Pro Musica leánykar koncertet adhasson Koppenhágában is.


Az első koncertre a Roskilde Katedrálisban került sor február 23-án, amely Dánia legimpozánsabb temploma, egyben legősibb szakrális helye a dán népnek. Az UNESCO világörökségi státusszal bíró templom valamennyi dán uralkodó nyughelye.
Másnap, február 24-én a koppenhágai Holmens Kirke-ben került sor nagyszabású koncertre. Ez a templom az egyik legszebb Koppenhágában. A királynőt itt keresztelték meg 1940-ben, akárcsak Frigyes dán királyi herceg és Mária dán királyi hercegné ikergyermekeit 2011-ben.

A koncerteken a közönségben számos más nagykövetség munkatársai, valamint elismert dán zenei szakemberek, karnagyok foglaltak helyet. Ennek köszönhetően az esemény nem csak egy régi barátság megünneplése volt, hanem egyben lehetővé tette a magyar kultúra egy szeletének magas szintű bemutatását is. A koncerteken a többi között Kocsár Miklós, Karai József és természetesen Kodály Zoltán művei csendültek fel. A Holmens Kirkében különleges előadásként elhangzott Niels W. Gade dán zeneszerző Morgensang c. műve, melyet legutóbb a közlemúltban elhunyt Henrik herceg gyász-szertartásán adtak elő ugyanitt.

Hétfőn Vásáry Tamás zongoraművész érkezik a Koppenhágát megjárt Cantemus Kóruscsaládhoz. A világhírű művésszel a Kodály Zoltán Általános Iskolában találkozhatnak a zenebarátok.