Városunkban tartották a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének őszi küldöttgyűlését

Az egyesületi formában működő ökumenikus civil szervezet képviselői szombaton a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán értekeztek.


A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének minden évben két küldöttgyűlése van, az őszi találkozójukat Nyíregyházán tartották. A KÉSZ-nek 74 helyi csoportja van, ezen kívül több határon túli, magyar, keresztény testvérszervezettel tartja a kapcsolatot a Szövetség – hangzott el a szombati rendezvényen. Makláry Ákos elnök hangsúlyozta:

Számunkra különösen fontos lesz a jövő év, mert akkor lesz a KÉSZ 30 éves és szeretnénk ezt méltó módon megünnepelni. Emiatt is fontos a visszatekintés, de nem szeretnénk ölbe tett kézzel ülni, tehát a jövőt is szervezni kell, mert a következő időszak is elég izgalmasnak ígérkezik. Ezzel telt a pénteki és a szombati nap, vasárnap pedig kifejezetten a határon túli magyar barátainkkal, testvérszervezeteinkkel találkozunk. Ezt a találkozót egy évben egyszer szoktuk megtartani – számukra és számunka is a nagyon fontos a kapcsolat, ami nemcsak egy papíros aláírásával él, hanem igyekszünk megtölteni tartalommal az együttműködést.

A rendezvényen elhangzott, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének nyíregyházi csoportja idén ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját.

További képekért kattintson a fotóra!

Fotók: Szarka Lajos

Franczelné Bor Mária, a nyíregyházi csoport elnöke elmondta:

50 felnőtt tagunk van és örömmel mondhatom, hogy az országban egyedüliként, a 74 KÉSZ csoport közül csak Nyíregyházának van ifjúsági tagozata. A KÉSZ ifjúsági tagozatunkban 20 fiatal van, Szent Imrés fiatalok a tagjaink. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége egy ökumenikus civil szervezet és célunk a keresztény értelmiségiek összefogása.

A küldöttgyűlésen városunk alpolgármestere, Jászai Menyhért kiemelte, a nyíregyházi KÉSZ fontos a város életében.

Olyan alapértékeket képviselnek, például az erkölcs, a hit, a szociális igazságosság, amelyeknek szellemi kisugárzó ereje van a mindennapokra és a városvezetésnek is egyfajta támaszt jelentenek, hiszen mi is próbáljuk ezeket az értékeket a politika, a közigazgatás és a közszféra világában érvényre juttatni valamennyi nyíregyházi számára, üdvére és céljaira. Nagyon fontos, hogy az önkormányzatnak az egyházakkal is harmonikus kapcsolata van; együtt dolgozunk, szoros, napi kapcsolatban vagyunk több területen.

A rendezvényen elhangzott, több mint 3000 fős tagság alkotja a Keresztény Értelmiségiek Szövetségét.

 

Dér Vivien