Városszerte mesenap
Megjelent Nyíregyháza Mesekönyve.

 

2005 tavaszán a Magyar Olvasástársaság felhívással fordult mindazokhoz, akiknek fontos a népmesék fennmaradása és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozása, hogy csatlakozzon ahhoz a kezdeményezéshez, amely szerint szeptember 30. – Benedek Elek születésnapja – legyen a népmese napja. Ebben az esztendőben szeptember 29-én, Nyíregyháza valamennyi kulturális intézményében meglepetéssel várták a gyerekeket.
Bajnai Kornél meséjével indult a nap a Móricz Zsigmond Könyvtárban, ahol egész napos program, folyamatos meseolvasás, babakiállítás, játszótér és a Görömbő Kompánia műsora fogadta a gyerekeket. A nagy attrakció egy óriás mesekönyv volt – magyar és más népek meséivel – melyet a Csiriptanya dolgozói aprólékos munkával festettek, rajzoltak.

 

További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)


Bemutattak a könyvtárban egy másik könyvet is, Nyíregyháza Mesekönyvét, melyre a nyáron hirdetett pályázatot a Vécsey utcai Fiókkönyvtár. A tíz pályázó között gyerekek és felnőttek is voltak. Meséiket a Központi Könyvtárban, illetve a Fiókkönyvtárakban található könyvekben olvashatják el.
Több mese a könyvtárról szól. Iván Tamás, a Vécsey Károly Általános Iskola diákja manókról írt például, akik visszaszerzik a könyveket a könyvtárba, hogy legyenek új könyvek. Persze, hogy boldog a mese vége! Maradok az olvasásnál – válaszolta Tamás arra a kérdésre, hogy inkább írni vagy olvasni szereti-e a meséket?
Egy négygyerekes édesanya – Szőkéné Kádár Aletta – is szerepel a Nyíregyházi Mesekönyvben. Bár gyerekkorában könyvmolynak nevezték, mégis véletlen volt a mostani jelentkezése. Az ő története is manókról szól, lévén kedvenc ünnepe a Márton nap. Munkahelyén, a Waldorf Óvodában is sokat szokott mesélni, gyógymeséket is, adott problémák kezelésére. – A mesélés arra is jó, hogy együtt legyünk, időt töltsünk a gyerekekkel – fogalmazott Aletta.
A népmese napján „Mese, mese, mátka” címmel mesemondó verseny zajlott a Váci Mihály Kulturális Központban. A Jósa András Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitóprogramja volt a Népmese Napja, ahová becsalogatták az év fáját, madarát, emlősét, halát, kétéltűjét, rovarját, vadvirágát, gombáját, hogy ők meséljenek a gyermekeknek titokzatos, kalandos, mozgalmas életükről. A Sóstói Múzeumfaluban tegnap és ma is a Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! mesés programot kínálták a gyerekeknek.

Matyasovszki Edit