Várják a véradókat – Kampány indult a biztonságos vérkészlet eléréséért
Várják a véradókat – Kampány indult a biztonságos vérkészlet eléréséért

Közös kampányt indított a véradók toborzására a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat. Az elmúlt hónapokban nagymértékben csökkent a véradások száma, nyáron pedig alapból nehezebb elérni a donorokat. A biztonságos vérkészlethez pedig napi szinten 1800 önkéntesre van szükség országosan.

A véradókra egész évben nagy szükség van, de nyáron különösen fontos, hogy elérjen a Vöröskereszt a donorokhoz. Idén az is befolyásolta a véradások számát, hogy az elmúlt hónapokban a Covid-járvány miatt az életünk teljesen megváltozott, elsődleges volt a járvány elleni védekezés, ezért a személyes kapcsolattartást a Vöröskereszt is igyekezett minimálisra korlátozni, így csökkent a véradások száma is. Ebből a szempontból a nyár kritikus időszaknak számít, mert a nagy meleg és a szabadságolások, illetve oktatási szünet miatt csökken a véradói aktivitás.

Közös kampány indult

A járványveszély enyhülésével lépésről lépésre visszatérünk az eredeti, megszokott életünkhöz, újraindulnak azok az egészségügyi beavatkozások, melyekhez a vérkészítmények iránti igény növekszik. Kiemelten fontos, hogy most, a nyári időszakban is minél többen adjanak vért, éljenek a segítségnyújtás ilyen formájával, hogy folyamatosan biztosítani tudják a vérkészítményeket az egészségügyi intézményeknek. Ennek érdekében az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt Mondj IGEN-t az ÉLET-re! Adj vért! felhívással közös kampányt indított június 15-e és július 22-e között. Azok az önkéntesek, akik ebben az időszakban mennek el vért adni, ők egy sorsoláson vesznek részt és ajándékutalványokat vagy egy wellnesshétvégét is nyerhetnek.

Indulnak a szervezett véradások

Mindemellett már elkezdték szervezni a munkahelyi és települési véradásokat is, mondta Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója. Elsősorban azokra a munkahelyekre és településekre tudtak visszamenni, ahol biztonságosan tudták megszervezni a véradást.

Mindenkinek érdemes figyelni a www.veradas.hu weboldalt, illetve a Vöröskereszt weboldalát is, hiszen a területi vezetőink és a véradásszervező kollégák minden médiafelületen igyekeznek minden kommunikációs csatornát kihasználni, hogy a donorokat elérjék, tájékoztassák a véradásokról. Aki szeretne segíteni, a legnagyobb biztonsággal tudja megtenni, hiszen megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerekkel várjuk a véradókat, kialakítjuk a megfelelő biztonságos távolságot és mindenki maszkot is kap, aki nem hozott magával, ezzel is védve mind a véradók, mind a munkatársaink egészségét

– közölte Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének igazgatója.

A véradás feltételei

Naponta 1800 önkéntesre van szükség, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre a műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Egyetlen véradással három betegen is segíthet egy önkéntes, mivel a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül. A véradás a véradó egészségét is szolgálja, hiszen a kötelező tesztek elvégzése után nemcsak a vércsoportját ismerheti meg, a szűrővizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitisz-C, a szifilisz kimutatására is. Vért adhat az, aki elmúlt 18, de még nincs 65 éves, testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot, egészséges, illetve rendelkezik a regisztrációhoz szükség igazolványokkal, tehát van személyi vagy más fényképes igazolványa, lakcímkártyája, TAJ-száma. A pontos véradóhelyszínek a Vöröskereszt ingyenes véradós mobilapplikációján is elérhetőek.