Varázslatos! Közel egy hektáron szüretelik a levendulát Ferenctanyán!

Kétségtelen, hogy az utóbbi években a levendula lett az egyik legközkedveltebb növényünk. Készül belőle lekvár, szörp, illóolaj, sütemény, kozmetikai krém, de visszaköszön lakásdekorációkban és persze a közösségi oldalakon is: júniusban egyre-másra cserélődnek a profilképek fehér ruhát, kalapot viselő felhasználókra, akik éppen levendulamezőn szüretelnek. A tihanyi levendulás a legismertebb, innen indult az első Levendula Fesztivál, de azóta a kezdeményezés az egész országban elterjedt. Most már a Nyíregyháza közeli Ferenctanyán is szüretelhetünk…

 

Az utóbbi években egyre nagyobb igény lett mindent elborító lila virágmezőkre, amelyek igazi provance-i hangulatot kölcsönöznek a tájnak, most már megyénkben is. A Nyíregyháza közeli Ferenctanyán közel egy hektáros területen, 2500 tő francia levendulával várják az érdeklődőket ezen a hétvégén; itt rendezik meg „A Kert” első levendula szüretét.

 

 

Bár pénteken nagy eső volt, de tegnap és ma is szikrázó napsütés várja a szüretelőket, akiknek a levendula szedés mellett lehetőségük van gyógynövény szörpöket kóstolni, valamint a Filter levendulás csodáit megízlelni.

 


 

- Két évvel ezelőtt voltunk egy levendula szüreten és igazából onnan jött az ötlet, hogy legyen egy ilyen itt is. De nem csak a szüreten van a hangsúly, hiszen egy olyan kertet képzeltem el, ami tükrözi az életünket, és ami igazi közösségi helyként tud funkcionálni; ahová egész nyáron ki lehet jönni piknikezni- tudtuk meg Török-Bolek Tündétől.

 

 

- Két évvel ezelőtt ültettük el a levendulákat, ennyi idő kellett ahhoz, hogy most megrendezhessük az első levendulafesztivált.

 

 

- Tavaly a 2500 tő mellé még 1500-at elültettünk, így jövőre még nagyobb mezővel várhatjuk majd az érdeklődőket a tulipán szüret után, ugyanis abból is van 7000 tő.