Van megoldás, ha veszélyes adathalász SMS-re kattintottunk

Még csütörtökön is sokan kaptak olyan SMS-t, amelyik egy csomag érkezéséről értesíti a telefon tulajdonosát, de valójában egy adathalász üzenet. Nem csak itthon, hanem más országokban is terjed. A bűnözők személyes adatokat szerezhetnek meg, ha valaki rányom az SMS-ben található hivatkozásra. A rendőrség nyomoz – közölte az M1 Híradója.

„Reggel hét óra tíz perckor kaptam egy SMS-t, hogy megérkezett a csomagja kövesse nyomon” – a telefonján mutatta Csuka Jennifer, hogy milyen furcsa SMS-t kapott reggel. Bár valóban várt csomagot, nem kattintott rá a kapott linkre, mert már több felületen találkozott a csalókra figyelmeztető felhívással.

„Folyamatosan figyelem az email fiókomat, hogy mikor adják fel a csomagot és azt is figyelem kitől kapom az SMS-t, általában ugye fel van tüntetve az átadónak az adata, ezáltal nekem hiteltelen volt ez az SMS és szerencsére ugye felfigyeltem előző napokban a felhívásra, hogy ne kattintsuk rá ilyen SMS-ekre” – fogalmazott.

Az elmúlt napokban többen kaptak ilyen üzenetet, amiben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Formailag ugyanolyan mint amit a csomagküldő cégek szoktak küldeni.

A gyanút az ébresztheti, hogy a végén egy linket kell megnyitni, ami egy olyan weboldalra irányít, ami megtévesztésig hasonlít egy nemzetközi csomagküldő-szolgálatéra. A kiberbűnözők így próbálnak meg pénzt, illetve személyes adatokat megszerezni.

A csaló üzenetekben a küldemény száma hiányzik, így nem lehet azonosítani a rendelést. Gyanús lehet az is, hogy a linkről sem lehet megállapítani melyik cégtől várhatunk csomagot.

Továbbá az üzenet megfogalmazása is eltér a hiteles értesítési üzenetekétől, amelyben általában megjelölik a csomag számát, várható érkezését és a kézbesítő telefonszámát. Ha valaki azonban gyanútlan volt és letöltötte az SMS-ben található linken elérhető alkalmazást a következőket teheti.

„A készülékeinken végezzünk egy gyári visszaállítást, de még mielőtt ezt megtennénk nagyon fontos, hogy a telefonjainkon olyan szenzitív anyag van vagy információ, fénykép bármilyen mappa, névjegyzék, ami minket érzékenyen érinthetne ha eltűnne és szeretnénk megőrizni az utókornak, azokat mentsük el, csináljunk egy biztonsági mentést” – ismertette Bor Olivér a Nemzeti Kibervédelmi Intézet sajtóreferense, szóvivője.

Bor Olivér hozzátette: ha rátelepült ez a kártevő a telefonunkra, akkor hozzáférhet adott esetben a névjegyzékünkhöz is és tudtunk nélkül küldheti tovább az ismerőseinknek, de akár ismeretleneknek is ezt az üzenetet. A szakemberek tehát arra hívják fel a figyelmet, hogy legyünk körültekintőek, ha valaki pedig kap egy olyan SMS-t vagy e-mailt, ami gyanús lenne, hagyja figyelmen kívül és törölje. Adatait pedig semmikép se adja meg.

 

Forrás: hirado.hu