Változtak az úti célok – Keresettek a luxus hajóutak is
Bár nem csökkent az utazási kedv, a többszörös merényletek és a migrációs áradat miatt az utazóközönség inkább más európai desztinációkat választ az idei szezonban. Kedveltek a luxus hajóutak és a belföldi kínálatot is egyre többen részesítik előnyben.

Néhány nappal ezelőtt tragikus hír rázta meg a világot. Törökország fővárosában, az ankarai repülőtéren öngyilkos merénylők robbantottak. Az eset már sokadik nemcsak az országban, de a régióban is. Számos hír tudósít a környező háborús konfliktusokról és áldozataikról, továbbá az Európát fenyegető menekültáradatról, így egyre kevesebben választják nyaralásuk úti céljául az arab térséget, Görögországot vagy Törökországot.

 

Kevés a foglalás

 

– Míg utóbbi éveken keresztül vezette a legnépszerűbb úti cél listáját, addig az idei szezonban alig van rá foglalás – mondja Jeszenszki Istvánné, az OTP Travel nyíregyházi irodájának vezetője. – Az emberek ugyanúgy vágynak és szeretnének utazni, érdeklődnek, jönnek, kérik az ajánlatokat, csak éppen Törökországtól fordultak el, oda szinte megálltak a foglalások.

 

Utazási kedv van, a cél más

 

Szó sincs arról, hogy csökkenne az utazási kedv, mondja a szakember, ugyanis az utazási irodákban folyamatos az ajánlatkérés és az internet témával kapcsolatos oldalain is óriási a forgalom. Az elfordulás oka, hogy az utazók félnek, biztonságosabb úti célokat keresnek.

 

Horvátország, Olaszország és Spanyolország

 

Idén a nyaralók körében megnőtt a kereslet Horvát- és Olaszország iránt, valamint előtérbe került Spanyolország a repülős úti célok közül. Ugyancsak népszerűek a belföldi utazások is. A Balaton és a Velencei tó újra a magyarok egyik kedvelt úticélja.

 

Ár-érték arány

 

– Az utazók jó részénél az ár-érték arány dominál, e tekintetben Törökországot semmi sem pótolhatja – mondja a szakember –, de rengeteg alternatíva van még. Sokan a magas minőséget keresve inkább nyáron nem utaznak és helyette télen egzotikus úti célokra, luxus hajóutakra, vagy körutazásokra fizetnek be, lényegesen alacsonyabb áron.

 

Iroda vagy net?

 

Az interneten ugyan sokszor kedvezőbb áron foglalhatók az utazások, ugyanakkor van egy pici kockázat. Nem árt tudni ugyanis, hogy garanciát csak az az utazó kap, aki utazási irodán keresztül foglal. Továbbá a kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében, utazás előtt érdemes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást kötni.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)