Változó temetkezési szokások: egyre gyakoribb a hamvasztásos temetés a temetőkben
Változó temetkezési szokások: egyre gyakoribb a hamvasztásos temetés a nyíregyházi temetőkben

Évről évre nő a hamvasztásos temetések száma. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft.-nél megrendelt tíz temetésből hét már ilyen. Az idén januártól szeptember végéig tartó statisztikát figyelve pedig az is látszik, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentős mértékben nőtt a 71–100 éves korú elhunytak száma.

Bár mindenszentekkor a legtöbben majd még a hagyományos sírok előtt emlékeznek meg szeretteikről, ez néhány generáció múlva megváltozhat, ugyanis fokozatosan háttérbe szorulnak a koporsós temetések. Az elhunytakat évről évre egyre kisebb arányban temetik el koporsóban, folyamatosan növekszik a hamvasztásos eljárások aránya.

– A Nyíregyháza Megyei Jogú Város fenntartásában lévő temetők esetében – a társaságunk által végrehajtott temetések megoszlási adatait figyelembe véve – a hamvasztásos temetési forma fordul elő nagyobb arányban, a január 1-tõl szeptember 28-ig végrehajtott 1019 temetésből 672 ilyen volt, míg koporsós 347 – tudtuk meg Pénzes Tibortól, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. ügyvezetőjétől, aki hozzátette, ez a szám azért is sokatmondó, mert míg most 65,95 százalékot tesz ki a hamvasztásos temetések aránya, addig ez 2014-ben 60 százalék alatt volt.

Nőtt a 71-100 éves korú elhunytak száma

Az idei statisztikai adatokból kiderül, hogy az elmúlt év hasonló időszakához képest jelentős mértékben nőtt a 71–100 éves korú elhunytak száma, míg a 61–70 év közöttieké csökkent – tavaly 240 61–70 év közötti ember halt meg, idén 215. Viszont 71–80 év közöttiből 271, míg tavaly 257.

Felhívást tettek közzé

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. üzemeltetésében lévő nyíregyházi Északi, orosi, borbányai, nagyszállási, sóstóhegyi, Nyírszőlősi köztemetőkben 1995-ben temetett vagy újraváltott sírok 25 éves használati ideje, a 2010-ben temetett vagy újraváltott urnafülkék 10 éves használati ideje, az 1995-ben 65 évre vásárolt, 1920-ban 100 évre vásárolt és azóta meghosszabbításra nem került sírboltok használati ideje december 31-én lejár. Az újraváltásokat december 31-ig tehetik meg a rendelkezésre jogosultak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. jogszabályi felhatalmazás alapján minden évben felhívást tesz közzé és felhívja a temettetők figyelmét a lejárt sírhelyek újraváltási lehetőségéről. Amennyiben a temettető (rendelkező) a sírhelyet nem váltja újra, akkor azt a jogszabálynak megfelelően társaságunk egy év türelmi idő leteltét követően újraértékesíti. Ha az újraértékesítendő sírhelyen sírkő-síremlék található, azt a társaságunk elbontja és 3 hónap türelmi idő után megsemmisíti.