Válogatott kézisek Nyíregyházán
A Zrínyi Kupán ismét legendás játékosok léptek pályára.

Tóth – Mádi, Hanufer, Kárászi, Tarnavölgyi, Braun, Dévald. Akár ebben az összeállításban is játszhattak volna a csapatok a Zrínyi gimnáziumban immár hagyományosan megrendezett öregfiúk kézilabdatornán. Több mint harminc éve mindig találkoznak a régi csapattársak, és pályára lépnek a fiatalabbak ellen.

Két idősebb csapat van, akik a jelenlegi fiatalok ellen is játszanak. A régi zrínyis szív még mindig hajtja őket, és nem akarnak veszíteni, ezért a végén mindig úgy alakítják a szabályokat, hogy az öregfiúk nyerjenek – mondta mosolyogva Bartha Dénes edző.

Az intézményben számos egykori válogatott és élvonalbeli játékos nevelkedett. Sok fiatal ma is a kézilabda miatt választja az iskolát. A gimnázium korábbi diákjai ma is rendszeresen tartják a kapcsolatot.

A sport is egy olyan terület, ahol a pályán segítik egymást a társak. Ez a zrínyiseknél megmaradt később az életben is, ez is jellemző a gimnázium diákjaira – mondta Huszárné Kádár Ibolya igazgató.

A találkozóra az ország különböző pontjairól érkeztek az egykori zrínyisek. Nyíregyháza korábbi polgármestere, Mádi Zoltán mindig örömmel tér haza, a sport pedig sok dologra megtanította.

Már akkor megdobban a szívem, mikor közeledek Nyíregyházához. Amíg ki tudunk jönni a pályára, és azt tudjuk mondani, hogy Hajrá Zrínyi, addig itt leszünk. Nekünk még megtanították, mit jelent az, hogy csapat – mondta Mádi Zoltán.

Tóth Ildikó jelenleg Sopronban él. A több mint negyvenszeres válogatott kapus amikor Hollandiában játszott, akkor is büszkén vallotta, hogy ő nyíregyházi.

Itt sokkal inkább emberek maradtak az emberek, még akkor is, ha esetleg nem olyan gazdagok, mint az ország másik végében. Bárhol jártam, mindig nyíregyházinak tartottam magam, és tartom ma is – mondta Tóth Ildikó.

A Zrínyiben több száz kézilabdás nevelkedett az elmúlt harminc évben, és most is vannak olyan tehetségek, akik a korosztályos válogatott tagjai lehetnek.

Dankó László