Választás 2018: a 90-hez közelít a regisztrált pártok száma

Mint mondta, ez az eddigieknél ez egy picit magasabb szám. Sok ismeretlen párt is megjelent, és a regisztráltak száma még várhatóan emelkedni fog – fűzte hozzá.

A szavazásnaptól számított mínusz ötvenedik napon – szombaton – elkezdődik a kampány, vagyis nem csak kommunikációs, de választójogi értelemben is magasabb fokozatra kapcsol a folyamat. Most lehet elkezdeni az ajánlásokat gyűjteni az egyéni jelöltekre.

– mondta Patyi András, hozzátéve, hogy ehhez hitelesített ajánlóíveken legalább 500 választópolgári támogatást kell gyűjteni.

Az országos lista a másik fontos eszköze a parlamenti mandátumok megszerzésére, mely begyűjti a töredék szavazatokat is. Ahhoz, hogy egy párt országos listát tudjon állítani, legalább 27 egyéni jelöltet kell tudnia állítani országosan – magyarázta Patyi András.

Úgy fogalmazott: 

Atörvény nem sorolja fel kimerítő felsorolással a kampányeszközöket, csak megemlíti a tipikusakat, mint a plakát, vagy a politikai reklám a médiaszolgáltatóknál, valamint a politikai hirdetés sajtótermékekben, filmszínházakban. Mindkettőnek szigorú szabályrendszere van: a reklám ingyenesen kerül közzétételre, és sem a reklám sem a hirdetés tartalmában a szerkesztők nem változtathatnak.

Az ajánlásoknál a NVB nyilvános jogértelmezéseket, iránymutatásokat tehet közzé. A személyi szám megadását nagyon szigorúan fogják ellenőrizni, de kisebb tévesztések – például ha két keresztneve van, de csak azt adja meg, amelyet hétköznap használ stb. – nem teszik az ajánlást érvénytelenné – magyarázta Patyi András.


Forrás: hirado.hu