Megyei Főügyészség: vádemelés a felüljáróról dinnyével dobáló fiatalok ellen

Romlott dinnyével és kavicsokkal dobott meg három járművet két fiatal az M3-as autópálya vajai felüljárójáról, ezért most vádat emelt ellenük az ügyészség.

A vádirat lényege szerint a 18 és 19 éves fiúk 2018. augusztus elején egyik éjjel elhatározták, hogy gépkocsival kimennek az M3-as autópálya Vaja közelében lévő felüljárójára, és kavicsokkal megrongálnak néhány alattuk elhajtó járművet. Első alkalommal egy kamion szélvédőjét repesztették be, amivel 90.990,- forint kárt okoztak. Két nap múlva éjjel újra próbálkoztak ugyanott, ekkor egy személygépkocsi volt az áldozat, melynek a szélvédője szintén betört a kavicsoktól, miáltal 105.000,- forint kár keletkezett.

Három nap múlva éjjel ismét megjelent a két fiatal a felüljárón, és egy romlott dinnye darabjaival céloztak meg egy kamiont, amelynek a pótkocsiját találták el. Cselekményük folytatását a közelben figyelő rendőrök zavarták meg, azonban a két fiatal a rendőri felszólításnak nem engedelmeskedett, autójukkal elhajtottak a helyszínről, így őket rövid idő múlva a lakásukon fogták el a járőrök.

A büntetlen előéletű vádlottak beismerő vallomást tettek, és a kárt is megtérítenék, vállalva a közvetítői eljárást, azonban az ügyészség szerint ilyen súlyos bűncselekmények esetén elengedhetetlen a bírósági eljárás és a büntetés kiszabása. Ezért a Nyíregyházi Járási Ügyészség arra tett indítványt a bíróságnak, hogy felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje a vádlottakat, sőt a bűncselekmények elkövetéséhez saját gépkocsiját használó vádlottat tiltsa el a közúti járművezetéstől.

A három rendbeli közlekedés biztonsága elleni bűntett és két rendbeli rongálás vétsége miatti eljárás a Mátészalkai Járásbíróságon folytatódik.

 

Forrás: Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség