Váci napokat tartanak a rozsréti általános iskolában

A nyíregyházi költő halálának évfordulóján már hagyomány, hogy megemlékezésekkel, kulturális,- és sportrendezvényekkel várják az iskola tanulóit és a környéken élőket.

Napra pontosan Váci Mihály halálának 54. évfordulóján, április 16-án, koszorúzással és az első osztályosok fogadalomtételével veszi kezdetét az ünnepi programsorozat. A Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Váci Mihály Tagintézményében már hagyomány, hogy minden évben megemlékeznek az iskola névadójáról, a nyíregyházi születésű költőről. A székhelyintézménybe és a három tagintézménybe járó felső tagozatos tanulók egy Váci szavalóversenyen mérhetik össze tudásukat, a harmadikosoknak és a negyedikeseknek Váci kulturális vetélkedőt, az első két évfolyam diákjainak pedig olyan délutánt szerveztek a pedagógusok, ahol Váci versillusztrációkat készíthetnek.

Mivel a Váci Tagintézményben nagy hangsúlyt fektetnek a természet,- és környezetvédelemre, „Természetjárás Váci nyomában” elnevezéssel olyan gyalogtúrán vehetnek részt az iskola tanulói, amely azokat a természetközeli utakat járja be, amelyeken egykoron Váci Mihály is gyalogolt, hogy eljusson a tanyasi iskolákba, ahol tanított. A séta során azokat a növényeket és állatokat is megkeresik a gyerekek, amelyeket Váci Mihály műveiben emlegetett. A tanulók fotókat is készíthetnek útjuk során, amelyekből később kiállítást szerveznek az iskolában.

A Váci Tagintézmény tanulóit műveltségi vetélkedő és észtorna bajnokság is várja, a Váci napokat pedig a meghívásos alapon szervezett Váci focikupa zárja.

A Nyíregyházi Tankerületi Központ fenntartásában működő, Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola Váci Mihály Tagintézménye 1990-ben vette fel a Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító nevét. Emlékét folyamatosan életben tartják a különböző iskolai eseményekkel, de a gyerekek résztvevői azoknak az eseményeknek is, amelyeket Nyíregyházán szerveznek Váci Mihály emlékének tiszteletére.