Utcai piknik - autók helyett gyalogosok népesítették be az egyik utcát

A Dózsa György utca egy rövid szakasza lezárva, az autók helyét sátrak, színpad és gyalogló városlakók vették át. A projekt fő célja az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy nem kell mindig, mindenhová autóval menni. Lehet gyalogolni, kerékpározni is. Sokszor gyorsabb, egészségesebb és környezetkímélő. Voltak akik kihasználták a lezárt területet, a fiatalok például kosárlabdázással töltötték a szombat délutánt...

Nyíregyháza Megyei Jogú Város önkormányzata részt vesz „A CityWalk (DTP1-045-3.1) című projekt keretében Pilot-akciók megvalósítása” elnevezésű, az Európai Unió által támogatott interregionális projektben, amely 16 nemzetközi partner együttműködésével valósul meg. A projekt célja, hogy hozzájáruljon a károsanyag kibocsátás csökkentéséhez, erősítve a fenntartható közlekedési formák szerepét a helyi közlekedésben, kiemelve a közlekedés aktív formáit, mint a gyaloglás és a kerékpározás. Ennek érdekében a projekt fókusza a gyalogos barát város feltételeinek az elősegítése. A projekt várt eredményeként létrejöhet egy olyan korszerűsített helyi közlekedési rendszer alapja, amely hozzájárul a károsanyagok kibocsátásának csökkentéséhez, illetve egy élhetőbb, biztonságosabb város kialakításához. Nyíregyháza az elmúlt években jelentős energiát fordított a projekthez szorosan kapcsolódó, kerékpárút-, járda- és park fejlesztésekre, a város ezt a folyamatot szerette volna tovább vinni ennek a projektnek a végrehajtásával is. 

- A város sokat tesz a környezetkímélő közlekedés érdekében. Új, kevesebb károsanyagot kibocsátó autóbuszokat vásároltunk, a héten újabb elektromos töltőállomást adtunk át, és folyamatosan fejlesztjük a kerékpárutakat, járdákat - mondta Jászai Menyhért alpolgármester. 

- Egy felmérés szerint Nyíregyháza lakosságának 30%-a gyakran közlekedik gyalogosan, ez nagyon jó eredmény, de szeretnénk ezt tovább fejleszteni. Olyan táblákat helyezünk ki, melyek azt mutatják majd, egy-egy épület, vagy helyiség hány perc sétára van. Ezzel is szeretnénk arra ösztönözni az itt élőket, hogy autó helyett gyalogosan közlekedjenek - mondta Kézy Béla, a CityWalk vezető szakértője.

A nap során táncosok és együttesek léptek fel, volt streetball, aszfaltrajz és fotó verseny, valamint civil egyesületek is bemutatkozhattak.