Utazás csőd nélkül – Új biztosítás lép életbe július elsejétől

Júliustól kötelező az utazási irodáknak olyan biztosítást kötniük ügyfeleik számára, amely csőd esetén a kényszerű kint tartózkodás és a hazaszállítás költségeit fedezi – erről Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) szóvivője tájékoztatta a közvéleményt. Az információk szerint az illetékes hatóságok július elsejétől ellenőrzik az utazási irodákat és csak az új jogszabálynak megfelelő biztosíték esetén adnak működési engedélyt a vállalkozásoknak.


Az új EU- s jogharmonizációnak megfelelő törvényi előírások szerint minden utazási irodának át kellett dolgozni egy új szabályzati rendszert, és az előző évi árbevételnek, illetve a szolgáltatás színvonalának megfelelő biztosítást kell kötni. Ezek összege különböző kategóriákban 5 és 20 millió forinttól indulnak.

Július 1-től mindenkinek új általános szerződési feltételeket kellett kidolgozni, amit az utasokkal aláíratunk, amikor jelentkezik egy utazásra, illetve a vagyoni biztosítékunknak változott a megítélése, miszerint június 30-án lezárult egy korábbi időszak, és július 1-től új biztosítást kellett mindenkinek kötni, az új jogharmonizáció kapcsán keletkezett biztosítási előírásokkal.

– fogalmazott Bicsérdy Rita turisztikai szakértő.

Az elmúlt héten nyilatkozhattak az utazási irodák a budapesti kormányhivatal felé, ki az, aki fenntartja utazásszervező tevékenységét.

A jogszabály változás nem érinti az utazókat, plusz anyagi forrást nem igényel, viszont nagyobb biztonságban utazhatnak és pihenhetnek.

Eddig szükség esetén a kormány bízott meg valakit az utasok hazahozatalával, most már nemcsak a kint lévőket, de a befizetett előlegeket is védi az új szabályozás, de az utasbiztosítás megkötése továbbra is az ügyfél feladata, érdeke és felelőssége!

Ahogy a szakértő mondja:

Ha egy utas elutazik külföldre, akkor szoktuk javasolni neki, hogy ne az egészségügyi kártyát váltsa ki, hiszen tudjuk nagyon jól, hogy az csak sürgősségi ellátásokra nyújt fedezetet, viszont ha valaki köt betegség, baleset, poggyász biztosítást, az teljes körű, plusz ami nagyon fontos, hogy az 24 órás, magyar nyelvű asszisztencia szolgálattal is bír.

Utazási irodák a változás miatt várhatóan nem zárnak be, hiszen jó előre tudtak erről, és nyilván rendelkeznek olyan vagyoni háttérrel, hogy a biztosítást megköthessék.

A szabályok szerint, ha a helyzet megkívánja, a biztosító azonnal az utazásszervező helyére lép.

Az irodák fedezete az intézkedéssel két részre válik. Csőd idején a külföldön tartózkodókra fordítandó összeget a biztosítás fedezi, míg az eddig is kötelező vagyoni biztosíték azok kárpótlására szolgál, akiknek az utazása meghiúsult, de már fizettek az irodának – szól a szóvivői tájékoztató.

 

Matyasovszki Edit