Uszoda, jégcsarnok és stadion is épül
Uszoda, jégpálya és Atlétikai Centrum épülhet a következő évben Nyíregyházán. Elkezdődhet a stadion rekonstrukciója, és tíz újabb kondipark is létesülhet. Az állam támogatja a beruházásokat. Erről dr. Szabó Tünde államtitkár beszélt a megyeszékhelyen.

Több nagy sportfejlesztés indulhat a következő hónapokban Nyíregyházán. 2,1 milliárd forintért egy 50 méteres versenyuszoda épülhet a Continental Aréna melletti teniszpályák helyén. A komplexumban egy 25 méteres tanmedence is helyet kapna, és nemzetközi vízilabda-mérkőzések rendezésére is alkalmas lesz. Elindulhat a jégcsarnok építése is, ez 450 millió forintba kerül, és az uszodához hasonlóan TAO-s forrásból finanszírozzák az építkezést. Két héten belül eldől, ki tervezheti az NYVSC pályán épülő Atlétikai Centrumot. A 3 milliárdos beruházás 2017 végére elkészül, és ekkor kezdődhet a Városi Stadion fejlesztése.

A kettő összefügg, mert ha befejeződik az Atlétikai Centrum, akkor az atléták számára az edzéslehetőséget biztosítjuk a Tiszavasvári úton, és ekkor a stadiont egy futballarénává alakíthatjuk. 6500 férőhelyes, de később igény szerint bővíthető modern stadiont szeretnénk megvalósítani, melynek azért megmaradna a szabadidős jellege is, hiszen jelenleg nagyon sokan mozognak a létesítmény területén – mondta dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

Nyáron a város több tornatermet is felújított. A Bem és a Móra után most a Móricz iskola tornaterme és a Zrínyi Tiszavasvári úti tornacsarnoka kapott új borítást. Utóbbit sok kritika érte, mivel egy sportpadló volt csak a betonra ragasztva, ami sérüléseket okozott az itt játszóknak. Nyíregyházán 13 szabadtéri kondipark épült az elmúlt években. Most az állam segítségével továbbiak valósulhatnak meg.

Nyíregyháza jó példa arra, hogy milyen hasznosak ezek a kondiparkok. Egy új pályázatunknak köszönhetően támogatjuk a hasonló parkok, rekortán futópályák építését. A megyeszékhely tíz kondipark megvalósítására nyújt be pályázatot, így több helyen sportolhat majd a lakosság. Mi örömmel támogatjuk a hasonló fejlesztéseket, mivel a sport jótékony hatással van az egészségügyre, az oktatásra és a gazdaságra is – mondta dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár.

Első körben szeptember 30-áig döntenek a pályázatokról, de a következő évben további 5,5 milliárd forint támogatási összeg áll majd rendelkezésre.

Dankó László