Úszó megyei diákolimpiai döntő - több mint 400 futamot rendeztek Sóstón

 

Teljesen megtelt Sóstón az 50 méteres medence partja. Versenyzők, edzők, rendezők és szülők figyelték az úszók megyei diákolimpiai döntőjét. 40 intézményből több mint 220 gyerek állt rajtkőre, volt aki több számban is, így a rajtok száma meghaladta a négyszázat. Az első távot Hatházi Dóra, a Sportcentrum tehetsége tette meg, az eseményt pedig Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár nyitotta meg, aki egykoron úszóként ezen a helyszínen úszta a hosszokat.

- Pontosan tudom mennyi lemondással és munkával jár az egy család részéről, ha a gyerek sportol. Edzésekre kell vinni reggel, este, versenyek, edzőtáborok, felkészülés. Mégis megéri, mert a sport révén nem csak egészséges felnőttekké válnak, hanem egy közösség tagjai lesznek. Igyekszünk minden feltételt megteremteni ahhoz, hogy a gyerekek, a felnőttek, a családok rendszeresen sportolhassanak. Tavasszal szeretnénk letenni az alapkövét annak a belvárosi uszodának, ahol ideális körülmények között tanulhatnak meg úszni a gyerekek, versenyezhetnek, és a felnőttek is sportolhatnak - mondta Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár. 

A Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület az elmúlt évben számos diákolimpiai verseny házigazdája volt.

- Igyekeztünk a megye több pontján megrendezni az úszó megyei diákolimpiai döntőt, hogy más településeken is népszerűsítsük a sportágat. Most visszatértünk Nyíregyházára, ahonnan a legjobbak az országos fináléba jutnak - mondta Baracsi Endre az egyesület elnöke. 

Az országos döntőt Hódmezővásárhelyen rendezik. 

- Azért is volt fontos a nyíregyházi helyszín, mert itt digitális időméréssel zajlott a megyei finálé. Ilyen lesz az országos döntőben is, így a gyerekek számára már nem lesz idegen mindez - mondta Vasváry Zoltán a Megyei Úszó Szövetség alelnöke, aki a diáksport versenyek felelőse. 

Az úszók az elmúlt években rendre jól szerepeltek az országos fináléban, így a szakemberek abban bíznak, most is érmeket szereznek majd. 

Dankó László