Úri muri a nagyszínpadon – Február 22-én premier a Móricz Zsigmond Színházban!

A Móricz Zsigmond Színház társulata, névadójuk születésének 140. évfordulója tiszteletére tervezte az Úri muri című előadást a 2019-2020-as színházi évadra. A koprodukciós bemutató február 22-én lesz. A rendező Szőcs Artur, Szakhmáry Zoltán szerepében Nagyidai Gergőt láthatják. 

A rendező, Szőcs Artur szerkesztőségünknek elárulta:

Ha ránézünk az asztalra, mindenki meg tudja állapítani, hogy egy úri muri készül. Nagyon szeretem a regényt, nagyon szeretek minden szerepet benne. Elkényeztetett helyzetben vagyunk, ugyanis öt zenészünk lehet, szárnyalni fogunk.

Így köszöntötte kollégáit az Úri muri olvasópróbáján Szőcs Artur. Az Idősutazás és a Chicago rendezője úgy véli, elég jól ismeri már a nyíregyházi társulatot ahhoz, hogy egy sokszereplős darabban átölelje a színészeket. Ezt a 14 férfit, egy feleséget, egy szeretőt és egy szolgálót.

Szőcs Artur azt is elmondta:

Az a sajnálatos, hogy nem a régi Magyarországból mutat, tehát ez a regény nemsokára 100 éve lesz, hogy íródott, de kopognak a mondatok még most is az ajtajainkon, tehát nem sokat változott a helyzet. Sírva vigad a magyar. Van egy ilyen szokása, mi nézők, akik ott ülünk a nézőtéren, egy tökéletes görbetükröt láthatunk arról, hogy hogyan élünk.

A jelmez a történet saját korából való, de színesebb a megszokottól. A  főszereplő csak az utolsó jelenetre vált fekete-fehér ünnepi ruhára, amiben felülemelkedni, meghalni, és elmenni is lehet.  

Slárku Anett díszlettervező elmondta:

Picit talán eltér az eddigi Úri muri díszletektől, nem szokványos. Azt szerettem volna visszaadni, hogy az Alföld közepén van egy kis  tündérkert, vagy egy kis kalitka, terráriumnak mondható üvegház, amiben ő próbálja ezt a mintagazdaságát fenntartani és ott ápolgat olyan növényeket ebben a kis világban, ami az Alföldön nem is található meg. Tehát szeretnénk, ha itt lennének olyan növények, amik akár hegyvidéki fenyőfák, vagy borókafenyvesek, vagy olyanok, amiket az Alföldön nem találunk.

Tehát egy üvegházban történnek, folyamatos körforgásban az események. A tündérkert különböző állásai adják a helyszíneket, hogy valami újat, meseszerűt mutassanak. Úgy mint Szakhmáry Zoltán, a kísérletező birtokos, vagy mint a rendező, aki ebben az üvegbúrában koncentrálja a jót és a rosszat. Szembesíti a vigadalmat az élet kilátástalanságával. 

A Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen színházának koprodukciójában születő előadás élvezi az EMMI államtitkárának támogatását, így mind a három városban megfordul majd az Úri muri, melyet a miskolci színész-rendező, Szőcs Artur álmodott színpadra. A vendégek között van Garay Nagy Tamás Debrecenből. Szakmáry Zoltán alakját Nagyidai Gergő, Csörgheő Csulit szintén vendég, Mertz Tibor alakítja. A nyíregyházi bemutató február 22-én lesz a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Kapcsolódó galéria

Olvasópróba - Úri muri