Ünnepi nyitvatartás a temetőben – Közeleg mindenszentek ünnepe, illetve halottak napja
Fotó: Szarka Lajos

Már e hét pénteken is hosszabb nyitvatartással várják a temetőlátogatókat. Mindenszentek, illetve a halottak napja előtti napokban egyre többen keresik fel a sírhelyeket, idén hosszú hétvége előzi meg az ünnepeket, a rokonok fogadására készül a nyíregyházi temető is. A sírkertekben városszerte több kisebb felújítást is befejeznek november elejére.

Folyamatban van a ravatalozó előtti előtető építése a sóstóhegyi temetőben. A lakók kérésére van szükség a bővítésre, hogy egy nagyobb temetést is zökkenőmentesen tudjanak megszervezni, akár esős időben is. Várhatóan már mindenszentekre elkészül az előtető, az elmúlt napok esős időjárása nem kedvezett a munkálatoknak, de nem ez az egyetlen felújítás a nyíregyházi temetőkben.

„A Korányi úti ravatalozóban a külső és belső hangosítás fejlesztése, korszerűsítése megtörtént, ezáltal külön vezérelhető a külső és belső hangosítás, illetve az orosi, nagyszállási, nyírszőlősi és a sóstóhegyi temetőben pedig mobil WC-ket helyezünk el. Ez szintén mindenszentekig befejeződik” – közölte Pál Krisztina, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. gazdasági igazgatója.

Hosszabb nyitvatartás

A napokban egyre több látogató, hozzátartozó keresi fel a temetőket, hogy halottak napja, illetve mindenszentek ünnepére rendbe tegyék a sírhelyeket. Több ezren érkeznek ilyenkor a sírkertekbe Nyíregyházán, idén várhatóan két hétvégére korlátozódik a megemlékezés.

„Bővített nyitvatartással állunk a temetőlátogatók rendelkezésére, már október 23-tól 30-ig reggel hét órától este hét óráig leszünk nyitva, október 31-én, november 1-jén és 2-án pedig reggel hét órától este nyolc óráig állunk a temetőlátogatók rendelkezésére. Ezen túl ügyeleti nyitvatartás lesz a gondnokságon, ahol sírhely-újraváltásokkal lehet foglalkozni, illetve a sírhelykeresésben tudnak segíteni a kollégák. Ez az ügyeleti időpont 28-29-30-án délután öt óráig lesz nyitva, 31-én és 1-jén pedig reggel fél nyolctól délután hat óráig lesz ügyeleti nyitvatartás a gondnokságon” – tette hozzá a gazdasági igazgató.

Szokás szerint korlátozzák majd az autók behajtását is a temetőbe. November elsején reggel 7 és 10 óra között díjmentesen lehet majd behajtani, de 11 óráig el kell hagyni a sírkertet. A koronavírus-járvány a jelenlegi szabályok szerint nem befolyásolja a halottak napja, illetve a mindenszentek ünnepi megemlékezéseket a látogatók számára, a sírkertek területén nem kötelező a maszk viselése.

Pál Krisztinával egy hosszabb interjút is láthatnak a Nyíregyháza Most aktuális adásában, a Nyíregyházi Televízió YouTube-csatornáján.

Kapcsolódó galéria

Sóstóhegyi temető felújítása