Ünnepi közgyűlés
Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából tartottak ünnepi közgyűlést a városháza dísztermében. Az évfordulón az iserlohni és a szatmárnémeti városvezetők is jelen voltak, és a városok együttműködési lehetőségeiről tárgyaltak. A városvezetők az ünnepi közgyűlés után a Városalapítók szobránál emlékeztek meg a két és fél évszázaddal ezelőtt történtekre.

Ünnepi közgyűlésen emlékeztek meg a város vezetői arról az eseményről, amikor 262 évvel ezelőtt Békés megyéből érkezett szlovák evangélikusok telepedtek le Nyíregyházán. A 18. század közepére annyira lecsökkent a város lakóinak száma, hogy gróf Károlyi Ferenc 1753. május 16-án kiadott okiratában kedvezményeket kínált azoknak, akik a városba települnek. Az áttelepülést Petrikovics János csizmadiamester vezette. Nyíregyháza újratelepítésének alkalmából minden évben a Városnap keretein belül emlékeznek meg a két és fél évszázaddal ezelőtt történt eseményekről.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere az ünnepi közgyűlést követően azt mondta a Nyíregyházi Televízió Híradójának, a múltunkról meg kell emlékezni. Hozzátette, a múlt a jelenben is benne van, és a jövőnk sem alakulhat anélkül, ha nem tudjuk, elődeink mit végeztek. A polgármester nem csupán a város szerkezetére gondolt, hanem arra a szellemi és kulturális örökségre, ami még most is él és működik. A városvezető kifejtette, azt gondolja, ez viszi tovább Nyíregyházát.

Virágzó testvérvárosi kapcsolatok

Az ünnepi közgyűlésen díszoklevelet és jubileumi emlékplakettet vehettek át azok, akik sokat tettek Nyíregyháza testvérvárosi kapcsolataiért. Az eseményhez kettős jubileum is társul: Iserlohnnal 25, Szatmárnémetivel 15 éve ápol testvérvárosi kapcsolatot Nyíregyháza. Az együttműködés kiterjed az oktatás, a sport és a kultúra területére is.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Peter Paul Ahrens, a németországi Iserlohn polgármestere a két város 25 éve tartó kapcsolatát jelentősnek ítélte meg. A két település polgárainak összetartását és a kialakult kapcsolatokat fontosnak vélte. Azt mondta, ez a mai Európában nagyon jelentős.

A városnapi ünnepségen Szatmárnémeti alpolgármestere is tiszteletét tette. Nyíregyháza és a partiumi település 15 éve áll testvérvárosi kapcsolatban egymással. Az együttműködés mindkét félnek jelentős.

Roca Radu, Szatmárnémeti alpolgármestere a 15 éves testvérvárosi kapcsolatról azt mondta, elmélyítették a gazdasági, a kulturális, a szociális és üzleti kapcsolataikat. Hozzátette, a romániai magyar közösség érzi ezt a közeledést Nyíregyháza felé, és Szatmárnémeti vezetése ennek nagyon örül.

A programok folytatódnak

Az ünnepi közgyűlést követően a Városalapítók szobránál folytatódott a városnapi megemlékezés. A 262. évfordulót ünneplő rendezvénysorozat szombaton kulturális programokkal folytatódik Nyíregyháza belvárosában: ahol az érdeklődőket civil forgatag, kézműves és iparművészeti termékek bemutatója, vásár és gasztroudvar fogadja. A legkisebbeknek pedig népi játékokkal és kézműves foglalkozásokkal kedveskednek Nyíregyháza újratelepítésének 262. évfordulója alkalmából.

Mikita Eszter

(Fotó: Kohut Árpád)