Ünnepel a Rotary: 90 éves jubileumra készülnek a nyíregyháziak

Önzetlen segítség a mindennapokban. Ez a célja a Rotary klubok közösségének. Jó szándék, barátság, felelősség, áldozatkészség mindaz, ami a tagokat mozgatja, és összetart egy-egy szervezetet. Nyíregyházán inkluzív játszóteret építettek, tapintható városmakettet, támogatják a tehetséges fiatalokat, vagy pl. csoportos színházlátogatás alkalmával gyűjtik be pénzbeli adományaikat.

A Rotary közel másfél millió szomszédból, barátból, vezetőből és problémamegoldó emberből álló globális hálózat, akik olyan világot képzelnek el, ahol az emberek együtt tesznek lépéseket a tartós változás érdekében szerte a világon, közösségeikben és önmagukban. Különböző foglalkozású emberek, akik humanitárius szolgálatot vállalnak. A szervezet minden ember számára nyitott, függetlenül bőrszíntől, hittől és vallástól, nemtől és politikai nézetektől – vallja küldetéséről, hitvallásáról a Rotary közössége.

1905-ben, Chicagóban jött létre a szervezet, majd 20 évvel később Budapesten is megalakult az első klub, szóval jövőre ünneplik a 100 éves hazai évfordulót. Nyíregyházán 1934-ben született a helyi csoport az itteni közösség jeles és jómódú embereinek összefogásával, a Korona Szállóban.

„Az én szerepem azért izgalmas, mert alapító tagként 2004. december 4-én hoztuk létre másodjára, tehát felújítottuk a Rotary Clubot, és amikor én elnök voltam – 10 évvel ezelőtt –, akkor adtuk át a tapintható-láthatatlant itt, a Kossuth téren. Nekem azért volt szép feladat, mert nem én készítettem elő. Ez a rendezvény azért volt nagyon izgalmas, mert nem messze volt a választás, mégis ez egy politikamentes esemény volt. Nagyon sokan itt voltunk, és nagyon sokan örültünk ennek az emlékműnek”

– mesélte a múltról Pénzes Marianna, a Rotary Nyíregyháza tagja.

Március 27-én a Göllesz iskolában rendezik a húsvéti forgatag nevű hagyományos rotarys programot, ahol a Ridens és a Bárczi iskola diákjai is részt vesznek. A játékos vetélkedő mellett egyéb sikereikről is beszámol a nyíregyházi club soros elnöke.

„Ebben az évben a legbüszkébbek a Talentum programra vagyunk, ahol 4 középiskolás diákot részesítettünk nyílt pályázat útján pénzjutalomban, amit a továbbtanulásukra tudnak fordítani. Ez éveken átívelő program, melyet a Covid egy kicsit megakasztott, és nagy boldogságot jelentett, hogy újra tudtuk indítani. 200 ezer forinttal támogattuk a pályázatunk alapján nyerteseinket. Akit nem tudtunk ezzel jutalmazni, a HABAU Kft. felajánlásából 8 db szuper számítógépet osztottunk szét rászoruló gyerekek között, akiknek a tanulását kívántuk támogatni”

– nyilatkozta Petruska Erika, a Rotary Nyíregyháza soros elnöke. A Rotary küldetése a barátság, a szolgálat. Jelképe a kerék, a fogaskerék, ami jelzi a folyamatos mozgást, megújulást. Nagyon szerencsés dolog, hogy évente változnak az elnökök, így lesz sokszínű, igazán tartalmas a helyi közösségek működése. Pénzes Mariann július 1-jén veszi át hivatalát.

„Elnöki, éveken átívelő programokat támogatunk. Ilyen a Talentum program, amely most valószínű, szélesedni fog, hiszen egy világhírű művész, Varnus Xaver a 20 éves charteren fog orgonakoncertet adni, s a bevétellel a későbbiekben is támogatja ezt a programot, ami tehetséges fiatalok érvényesülését segíti elő. Nagyon érdekes a Fabatka program is, ami most fog indulni, és valószínű, hogy az én elnöki évemben fog kiteljesedni. Ez az értő olvasás segítése”

– sorolta terveit Pénzes Marianna. Azt szeretném, ha valóban közösséggé válnánk, mindenki megismerné a Rotaryt, minél többen csatlakoznának ehhez a jószolgálati programhoz, ami a barátságot és egymás elismerését, támogatását erősíti, szóval az emberi kapcsolatok lesznek a következő év értékei – fogalmazott a július 1-től aktuális soros elnök