(Fotó: Szarka Lajos)

Ünnep a múzeumfaluban – Szent Istvánt és az új kenyeret ünnepelték

Aug 21, 2025

Idén is színes programokkal várták a családok apraját-nagyját a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án, mely az államalapítás mellett az Új Kenyér Ünnepéről is szólt. A skanzen most is követte a falusi hagyományokat, a Szent István-napra sütött első kenyér fontosságát versennyel, kóstolókkal és előadásokkal is bemutatták a látogatóknak. Az érdeklődők megnézhették a matolcsi szárazmalom működését, valamint további olyan programokon és kiállításokon keresztül ismerkedhettek a falusi élet titkaival, melyeket a kisebbek is élvezhettek.

 Megismerték a falusi életmódot, szokásokat

Kenyérkóstoló verseny, előadások, színes játékok, zenés programok és sok más érdekesség várta a Sóstói Múzeumfaluba látogatókat augusztus 20-án. A hagyomány szerint, a falusi ember életében az új kenyeret és az aratási munkák befejezését is jelentette ez a nap, melyre minden évben emlékeztetik a skanzenbe érkezőket. Rengeteg család látogatott ki, sokan azért hozták el gyermekeiket a rendezvényre, hogy megismertessék velük azokat a szokásokat és életkörülményeket, melyekben elődeink felnőttek. A vendégek figyelemmel kísérhették a szárazmalom működését, továbbá megkóstolhatták a skanzen különleges ételeit is. Bodóné Gajdos Anita Nagydobosról érkezett családjával. Elmondása szerint 10 éve jártak utoljára gyerekeikkel a múzeumfaluban, most pedig azért érkeztek, hogy felelevenítsék a régi emlékeket és együtt tanuljanak.

– Ez egy nagyon jó dolog, mi is, mint szülők, nagyon sokat mesélünk a régi dolgokról. Nagyon jó, hogy így felelevenítjük velük együtt a régi szép emlékeket, mert hát ők már nem igazán tudják sajnos. Mert ugyebár más, modern a világ. Mi még igen, a mi szüleink, nagyszüleink által még tudjuk nagyon jól, milyenek a régi hagyományok. De már a mi gyerekeink sajnos nem

– mondta Bodóné Gajdos Anita.

A legjobb idén a fehér parasztkenyér lett

A múzeumfalu idén is gondolt minden korosztályra: a gyerekek mellett a felnőtteket is várták számukra tetsző programok. Az új kenyér és az államalapítás ünnepi rendezvényének például minden évben része a kovászos kenyér verseny, melyre bárki nevezhet saját sütésű cipóval. A különböző módon elkészült péktermékeket idén is zsűri értékelte, akik mindegyik kenyeret végigkóstolva döntöttek. Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő már több éve vesz részt az értékelésen. A rendezvényen elmondta: idén hat kenyér érkezett a felhívásra – volt fehér, tönkölybúzából, valamint korpás és rozslisztből készült is.

– Számunkra a szempontok azok voltak, hogy mennyire volt a kenyér megsülve, mennyire volt megkelve. Milyen a külleme, milyen ízű a héja, a kenyérnek az állaga, amikor megkóstoltuk, ragad-e vagy átsült-e a kenyér. Ezek az apróságok döntöttek, hogy melyiket is válasszuk a 2025-ös év új kenyerének

– ismertette Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

A zsűritagok között volt hobbipék is, aki számos szakmai tanácsot adott az értékelés során. Összesen három díjat adtak át: a harmadik és második helyezett Nyíregyházáról került ki, az első helyen pedig egy messziről érkezett nevező végzett. Az idei év győztese egy fehér parasztkenyér lett.

Fontos a hagyományok megőrzése

Baloghné Szűcs Zsuzsanna területi múzeumigazgató is beszélt a rendezvényen a hagyományok megőrzésének fontosságáról, melyeket a programok az egész nap folyamán tükröztek.

– Azt tapasztaljuk, hogy a felgyorsult világban az érdeklődés fókuszpontot veszített. A fókuszpontveszítés pedig azon van, hogy felületesekké válunk, egyszerű végigsétálni és nem törődni és végül is az olvasást elhanyagolni. Egy múzeum nem arról szól, hogy ne vegyük figyelembe, amit be szeretne mutatni. Szemléletformáló erővel bírunk. Azért is vannak itt ilyen kosztümös dolgozók, hogy segítsünk abban, hogy a rég elfeledett dolgokat felelevenítsük. Azt gondolom, egy múzeumnak van létjogosultsága ezeket bemutatni. A múzeumfalu minden egyes, 29 munkatársa azon dolgozik sok-sok hagyományőrzővel, hogy behúzzuk a portára a vendéget, hiszen nem biodíszlet vagyunk, hanem egy olyan élő múzeum, melynek ma is van egy olyan létjogosultsága, hogy meg tudja mutatni, hogy a régi élet, a paraszti élet rendje ma is aktuális

– fogalmazott a múzeumfalu igazgatója.

A skanzen minden egyes kiállítása, rendezvénye erről szól, hogy megőrzi és fenntartja azokat az emlékeket, melyeken keresztül megismerhetők a különböző hazai falusi életstílusok és szakmák egyaránt. Minden új kenyér ünnep utolsó eleme a református liturgia szerinti kenyéráldás és -kóstolás, melyre idén is szeretettel vártak mindenkit a délutáni órákban. A rendezvényt a szokásokhoz híven idén is táncházzal zárták. 

Kapcsolódó galéria

Új kenyér ünnepe a múzeumfaluban - 2025

Előző hír
Helló Vidor! – Kezdődik a Vidámság és Derűs Országos Seregszemléje  
Következő hír
Rangos elismerés – Mészáros Szilárd Bessenyei-díjat kapott

Kapcsolódó híreink