Ukrán újságírók szakmai látogatása Magyarországon

A látogatás során a delegáció kérésére Grezsa István ismertette a magyar-ukrán és a magyar-kárpátaljai kapcsolatok aktuális kérdéseit és fejlődésének lehetséges irányait.

A kormánybiztos reményét fejezték ki a politikai, gazdasági és kulturális kapcsolatok további bővítését illetően és kijelentette, hogy Magyarország jó szomszédként, erejéhez mérten mindent megtesz Ukrajna és Kárpátalja támogatásáért.

Szintén tájékoztatást adott a Kárpátalját érintő gazdaságfejlesztési programról és elmondta, hogy eddig soha nem tapasztalt lehetőség nyílt a kárpátaljai magyarság gazdasági pozícióinak megerősítésére, ezzel a nemzetrész szülőföldön való boldogulására. Idén a tavalyi kétmilliárd forintnyi keretösszeg ötmilliárd forintra bővült, s mellé húszmilliárd forint kedvezményes hitelkeret is a vállalkozások rendelkezésre áll.
Grezsa István hangsúlyozta, hogy a legfontosabb szempontnak a magyarság támogatását és megmaradásának biztosítását tekinti egy független, erős és stabil Ukrajnán belül.

A tanulmányút során az újságírók csoportja látogatást tesz az MTVA székházában, a Terror Házában és megbeszélést folytatnak az Ukrán Országos Önkormányzatnál, ahol Hartyányi Jaroszlava, a Magyarországon élő ukránok parlamenti szószólója fogadja őket.