Újabb nyíregyházi sportoló jutott ki Rióba!
Veres Amarilla kerekesszékes vívó kvalifikálta magát a paralimpiára.

Montreálban rendezték a Kerekesszékes Vívó Világkupa következő állomását, melyen Veres Amarilla női párbajtőrben megtartotta 3. helyét az olimpiai kvalifikációs világranglistán.  
A csoportmérkőzéseket 3 győzelemmel és 2 vereséggel zárta, majd a direktkieséses táblán magabiztosan győzött Vlami (Görögország) ellen. A következő ellenfél az orosz Efimova volt, aki 2. a világranglistán és remek formában versenyzett egész nap. Amarilla most kikapott tőle és így a 13. helyen végzett. Másnap a sportoló kardban a nagyon értékes 3. helyet szerezte meg. A csoportmérkőzéseket 6 győzelemmel és 2 vereséggel zárta. A főtáblán a kanadai Morel legyőzése után kikapott az ukrán Breus-tól, aki megnyerte a versenyt, így Pákey Béla tanítványa bronzérmes lett.

A verseny harmadik napjára maradt a női párbajtőr csapatverseny. A magyar válogatott Dani Gyöngyi, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla összeállításban szerepelt. Csapatunk a fehéroroszok ellen kezdett és nem okozott gondot a győzelem.
A folytatásban az örök rivális orosz válogatott következett, de a magyar lányok ezúttal simán verték őket. Az aranyéremért a francia csapatot meggyőző vívással győztük le. A magyar csapat tartalék versenyző nélkül indult a tornán, tehát mind a három vívónő végig vívott minden csapat ellen.


Végeredmény: 1. Magyarország, 2. Franciaország, 3. Oroszország, 4. Hongkong, 5. Lengyelország, 6. Fehéroroszország, 7. Görögország

Ez az első hely bebiztosította a magyar női párbajtőr csapat paralimpiai kvalifikációját Rióban.

D. L.