Újabb migránsáradat érkezhet
Fel kell készülni, hogy ismét megindul a migránsáradat Magyarország felé – mondta a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója az elmúlt héten kedden az Egerben tartott sajtótájékoztatóján.

Bakondi György altábornagy az október 2-i népszavazás tétjérõl szólva úgy fogalmazott: egy felelõs kormányzatnak fel kell készülnie arra az esetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migránsokra vonatkozó megállapodás „megborul”, és Görögországon, illetve Bulgárián keresztül ismét megindul az emberáradat a „bejáratott úton, Magyarországon át” Nyugat-Európa felé. Minden törvényes eszközzel meg kell akadályozni az erõszakos tiltott határátlépéseket, hogy megóvjuk a magyar emberek biztonságát – közölte.

Bakondi György úgy véli, hogy Európa korábban nem tapasztalt biztonságpolitikai kihívásokkal találta szembe magát. Ezek közé sorolta az Ukrajnában zajló polgárháborút, a Brexit-et, és a „tömeges, illegális és agresszív” migrációt. Hangsúlyozta, hogy tavaly 104 országból érkezett 400 ezer migráns haladt át Magyarországon. Ezek a számok is bizonyítják azon felfogás tévességét, amely szerint csupán a szíriai polgárháború elõl menekülõkrõl van szó – mondta. Elhangzott, hogy idén eddig közel 19 ezer migráns próbált illegálisan bejutni Magyarországra, miközben – a tavalyról átnyúlóakkal együtt – mintegy 26 ezer menekültügyi kérelem érkezett a magyar hatóságokhoz. (MH/MTI)

 

BAKONDI NYÍREGYHÁZÁN

 

A miniszterelnök belbiztonsági tanácsadója tart elõadást Nyíregyházán a Váci Mihály Kulturális Központban, hétfõn délután 17 órakor. Ugyancsak ebben a problémakör kapcsán ad elõ 14-én, szerdán 18 órától Mráz Ágoston politológus a Megyeháza Dísztermében. Szeptember 17-én, szombaton 15 órakor Kiszely Zoltán politológus, valamint 23-án, pénteken 17 órától Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértõ érkezik a Váci Mihály Kulturális Központba, fórumra.

(Fotó: AP)