Újabb mérföldkő! Már 1,5 millió magyar kapta meg az oltást
Újabb mérföldkő! Már 1,5 millió magyar kapta meg az oltást

Már másfél millió ember kapta meg a koronavírus elleni oltást Magyarországon - ezt Orbán Viktor jelentette be délután a közösségi oldalán. A miniszterelnök a Kossuth Rádióban azt mondta: amint a beoltottak száma eléri a 2,5 milliót, el lehet kezdeni az újraindítást – hangzott el az M1 Híradójában.

A miniszterelnök posztjában azt írta: az oltási program tehát továbbra is gyors ütemben halad itthon, hazánk a második az uniós átoltottsági ranglistán. Míg nálunk lakosság-arányosan megközelíti a 15 százalékot az átoltottság, addig az uniós átlag 8,55 század százalék – hangzott el az M1 Híradóban.

A kormányfő a védekezésért felelős operatív törzs ülésén kezdte a napot. Majd  péntek reggel a Kossuth Rádióban jelentette be a legfontosabb döntéseket.

A korlátozó intézkedések változatlan formában fennmaradnak a hétfőtől számítva még egy hétig biztosan.

A járványügyi szakemberek szerint ez most nem az a pillanat, amikor az érvényben lévő intézkedéseken lazítani lehetne – mondta Orbán Viktor.

Egy nap alatt 10 ezer 759 új fertőzöttett regisztráltak és elhunyt 213 többségében idős, krónikus beteg. Kórházban több mint 10 ezren vannak, gépi lélegeztetésre 1174-en szorulnak.

Az egészségügy felkészült, bírja a terhelést. A miniszterelnök úgy fogalmazott: minden kórház biztos irányítás alatt áll. Van elég ágy, lélegeztetőgép, orvos és ápoló. De a legfontosabb védekezési eszköz az oltás.

„Minden héten négyszer ötször annyi embert oltunk be, mint ahányan megbetegednek. Mondjuk az elmúlt héten e azt jelenti, hogy az elmúlt héten beoltottunk 293 ezer embert újonnam, aki az első otlást kapta meg és közben lett 58 ezer új beteg. Tehát minél több embert oltunk be, annál inkább csökkeni fog az új betegeknek száma. Csak ehhez gyorsan kell oltani és ehhez vakcina kell" – mondta.

A kormányfő arról is beszélt, 1,26 millióan rendelkeznek oltási igazolvánnyal, és a fertőzésen igazoltan átesettekkel együtt összesen mintegy kétmillió védett ember van.

„Akkor tudjuk megtenni az első újraindítási lépést, amikor minden 65 év fölötti ember, aki regisztrálta magát be lett oltva.”

Orbán Viktor azt mondta: a nyitás lépéseit a beoltottak számához kell kötni. Ez akkor történhet meg, ha számuk Magyarországon eléri a két és fél milliót.

„Amikor a beoltottak száma eléri a két és fél milliót, akkor jutunk el oda, hogy minden 65 év fölötti, regisztrált, saját magát regisztrált ember be van oltva és az lesz az a pillanat, amikor az oltások számának alakulásának függvényében meg lehet kezdeni az újraindítást.”

Az oltási program rendben, ütemezetten halad. A legveszélyeztetettebb korosztálynak, az idősek átoltottsága folyamatosan emelkedik. Az elmúlt napokban is folyamatosan, naponta több tízezerrel emelkedett a beoltottak száma. Egy hét alatt több mint 200 ezren kapták meg a vakcinát.

Galgóczi Ágnes a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője pénteken elmondta, hogy a regisztrált idősek több mint fele már be van oltva.

Jelenleg a háziorvosoknál az AstraZeneca oltóanyaga áll rendelkezésre, a Szputnyik V és a Pfizer oltóanyag pedig a kórházi oltópontokon elérhető.

Magyarország továbbra is a második az uniós átoltottsági ranglistán: míg nálunk megközelíti a 18 százalékot a beoltottak aránya, addig az uniós átlag mintegy 10 százalék.

De ha az adatokat száz lakosra vetítjük, akkor hazánk az első helyen áll az Unióban. Magyarországon száz lakosból már csaknem 32 megkapta itthon az oltást. És az is kiderül a friss Eu-s összesítésből, hogy a hazánkba érkezett vakcinák 73 százalékát már beadták.

Ha nem lennének keleti vakcinák, itthon félmillióval kevesebben kaptak volna oltást. Az emberi erőforrások minisztere úgy látja, hogy hazánk az elsők között lábalhat ki a járványból.

„Málta után Magyraországon a legmagasabb az átoltottság. Amikor a népességnek a nagyobbik része már immunitással rendelkezik, akkor a körülöttünk lévő járvány, ha csak nem újabb mutációkról van szó megfékezhető" – mondta Kásler Miklós.

Fokozatosan indul újra az ország. A nyitásról szóló nemzeti konzultációt összegzik és az alapján hozzák majd meg a szükséges intézkedéseket.

 

hirado.hu