Újabb hat óvoda korszerûsítése kezdõdik

Újabb hat óvoda komplex felújítása kezdõdik meg a közeli jövõben. Azért helytálló a cím elsõ szava, mert ez is egy városvezetési stratégia része, mely mindegyik intézményt érinti 2010 óta. (Megjelent a Nyíregyházi Napló 2018. március 2-i számában.)


A Nyíregyházi Napló múlt heti számában olvashatták dr. Kovács Ferenc polgármester bejelentését, mely szerint elkészültek az intézmények kiviteli tervei, aláírták a kivitelezési szerzõdéseket, így hamarosan újabb hat óvoda épületének teljes felújítása, az udvarok rekonstrukciója, valamint a neveléshez szükséges eszközök beszerzése kezdõdik el.

 

Komplex felújítási stratégia

 

Ugyancsak a polgármester nyilatkozta több ízben, hogy ez egy tudatos, komplex folyamat, hiszen a város ennek a közgyûlési ciklusnak a végéig mind a 34 önkormányzati óvodát szeretné legalább energetikai szempontból felújítani, melyek jelentõs része már el is készült. (A bölcsõdékrõl itt most nem szólva, melyek szintén a program részei.) A folyamatnak a része a mostani hat intézmény is, mely összesen 1350 férõhelyet érint, s persze Nyíregyháza több pontját. Egyébként ez a mostani a „Családbarát, munkába állást segítõ intézmények fejlesztése” címû uniós (TOP) pályázat keretében valósul meg, s célja az óvodai ellátáshoz való hozzáférés javítása és a szolgáltatások minõségének fejlesztése, a kisgyermeket nevelõk munkavállalásának támogatása, a családok segítése, különösen a leghátrányosabb helyzetû térségekben lévõ gyermekek minél korábbi életkorban történõ megsegítése.

 

A város több pontján, 700 millióból

 

A helyszínek a következõk: a Búzaszem Nyugati Óvoda Székhelyintézménye és Városmajori Tagintézménye, a Tündérkert Keleti Óvoda Székhelyintézménye és Kikelet Tagintézménye, a Gyermekek Háza Déli Óvoda Székhelyintézménye, valamint az Eszterlánc Északi Óvoda Ferenc körúti Telephelye. Általánosságban az alábbi felújítások valósulnak meg az intézményekben (mely óvodánként eltérõ tartalmú): akadálymentesítés, energetikai korszerûsítés, hõszigetelés, nyílászárócsere, burkolatok cseréje (padló, fal), belsõ ajtók cseréje, foglalkoztatók, vizesblokkok felújítása, konyha és kiszolgálóhelyiségeinek belsõ tereinek felújítása, fûtéskorszerûsítés, elektromos szerelvények, kapcsolók, dugaljak cseréje, udvarrendezés, udvari játékok felújítása/cseréje, kerítés felújítása, tornaszoba-építés (a Búza utcán és a Ferenc körúton), külsõ térburkolatok, járdák burkolása, beépített bútorok cseréje, eszközbeszerzés (bútorok, fejlesztõ játékok, informatikai eszközök).

 

õsszel új is születik

 

A kivitelezés 700 millió forintból (teljes, 100 százalékos támogatással, önkormányzati önerõ igénybe vétele nélkül) május 1-jén indul, és augusztus 31-én fejezõdik be a tervek szerint. A részletekrõl hamarosan értekezleteken tájékoztatják az érintett szülõket. S mint köztudott: ugyan másik forrásból, de nemsokára elkészül a kórház területén a 35. óvoda is, mely szeptemberben nyitja majd meg kapuit a kicsik és szüleik elõtt.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)