Újabb elismerés a környezettudatosságért Nyíregyházának!

A Holnap Városáért Díj 2023 egyik díjazottja lett Nyíregyháza! A nemzeti fenntartható városdíj célja – mely a City Hungary által alapított elismerés – olyan hazai és nemzetközi modellek, tapasztalatok bemutatása, melyek már eredményt hoztak, hisz közös érdek a magasabb életminőség elérése. Örömmel jelentjük be, hogy 2023-ban a Mozgásban a város kategória egyik díjazottja önkormányzatunk lett! – közölte hivatalos közösségi oldalán dr. Kovács Ferenc polgármester.

A városvezető Facebook-posztjában részletezte, az elismerést olyan programokért adományozzák, melyek az embereket és közösségeket arra ösztönzik, hogy a fenntartható utazási/szállítási formát használják a káros környezeti hatás csökkentése érdekében, nem véletlen, hogy nálunk a környezettudatos, kerékpárbarát programot emelték ki.

Csordás Barbara vette át a város nevében a díjat (képünkön jobbról)

„Ma cselekszünk a holnap városáért”

– Nyíregyháza ebben is élen jár, hiszen a megbecsülést összességében olyan projektek miatt érdemeltük ki, mint például a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a zöld város, vagy éppen a barnamezős területek rehabilitációja. Mi a holnap városáért ma cselekszünk, folyamatosan!

– tette hozzá a bejegyzésben.

A barnamezős területek rehabilitációja keretében a Tiszavasvári út másik oldalán is szabadidőpark született a régi laktanya helyén

Nem mindegy, hol és hogyan élünk

Az elismerést  a Pályázatok és Projektmenedzsment Referatúra kolléganője vette át december 4-én, Budapesten. Az eseményről kiadott sajtóközleményben úgy fogalmaznak: nem mindegy, hol és hogyan élünk. – Minden helyi közösségnek megvan a maga karaktere, ha tetszik, a maga egyénisége. Más-más természeti, gazdasági, kulturális, társadalmi adottsággal rendelkezve, más-más módon, más-más formában, részben saját útjukat járva válhatnak minél fenntarthatóbbá, minél élhetőbbé a települések. Ehhez ösztönző erő lehet, ha büszkék lehetünk saját értékeinkre, munkáinkra. Erősségeinkre építkezve tudunk tovább fejlődni. Ezért indult útjára a nemzeti városdíj, A Holnap Városáért Díj 2013-ban – idézte fel Takács Júlia, a City Hungary alapító-ügyvezetője.

A Benczúr és Bessenyei terek környéke egy komplex rekonstrukció révén vált rekreációs övezetté, ma már Kulturális Negyedként emlegetjük

Nemzeti fenntartható városdíj

2023-ban, a COVID után hirdették meg újra az elismerést, melyre először a City Hungary Program részeként 2013-ban lehetett pályázni. Rövid idő alatt rendkívül népszerűvé vált a nemzeti fenntartható városdíj. A Holnap Városáért Díj fővédnöke 2013-tól dr. Réthelyi Miklós, az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának az elnöke, aki egyben a pályázatokat bíráló bizottság elnökeként is értékelte a tevékenységeket.

Mozgásban a város

A Mozgásban a város kategória olyan programokat értékel, melyek az embereket és közösségeket arra ösztönzik, hogy a fenntartható utazási formát (kerékpáros forgalom, gyalogosközlekedés kulturált keretek között, új technológiai eszközök) használják, vagy a közlekedés és logisztika területén a forgalom csökkentését szolgálják. Cél: csökkenteni a káros hatást a környezetre (CO2-kibocsátás, por, zajártalom) és az ember egészségére.  Nyíregyháza városa a következő tevékenységek miatt részesült az elismerésben: kerékpáros közlekedés és fejlesztések, Zöld város projekt, barnamezős területek rehabilitációja, amelyek hozzájárulnak a környezeti állapot javulásához, klímatudatossági szemléletformáló kampányok és kerékpáros rendezvények, leginnovatívabb regionális projekt, elektromos eszközök biztosítása.

Nyíregyházán már 80 kilométernyi hálózat szolgálja a biztonságos kerékpáros közlekedést