Új erdőrész Nyíregyházán – Több ezer fát ültetnek el az Igrice-mocsár mellett
Fotó: Szarka Lajos

Bővül az erdősültség Nyíregyházán, 3,6 hektáros területen hoznak létre új erdőt. Az erdészek már elkezdték a munkát az Igrice-mocsár melletti részen. Az erdőtelepítés során egy elegyes-tölgyest hoznak létre, amelyet a terület szomszédságában található természetvédelmi terület védelme és a talaj adottságai miatt választott a NYÍRERDŐ Zrt.

 

Nyíregyháza északi-keleti határában, az Igrice-mocsár védett területétől délre hoznak létre új erdőt az erdészek. Ezt a területet korábban gyümölcsösként használták, egy elöregedett almásültetvény volt itt. Az Ilonatanyánál ez a 3,6 hektáros rész 2018-ban került a NYÍRERDŐ-höz, a társaság pedig úgy döntött, új erdőt fog itt alakítani.

„Az erdőtelepítés egy olyan munkavégzés, ahol erdőt hozunk létre, ahol korábban nem volt. Megkülönböztetjük az erdőfelújítástól, ahol korábban is már erdő volt, az erdőtelepítés viszont egy új létrehozását jelenti. Ezt nyilván nem egyszerű elvégezni, nemcsak annyi, hogy elültetjük a csemetéket és kész, hanem egy nagyon komoly tervezési munka előzte meg. A termőhelyre, a környező területek viszonyait is figyelembe véve döntöttünk úgy, hogy elegyes-tölgyest hozunk létre. Az Igrice-mocsártól délre van ez a terület, természetvédelmi terület, emiatt is indokolt ennek az állománynak a kiválasztása” – mondta Tölgyfa Gábor, a Nyíregyházi Erdészet igazgatója.

Hosszú folyamat

A tervezési munkálatok után szükség volt az erdészeti hatóságok jóváhagyására is, majd ősszel megkezdődött a kivitelezés. A gyümölcsöst még télen felszámolták, ezután jött a terület előkészítése. Többek között 180 tonna építési törmeléket és 1,5 tonna gumiabroncsot kellett elszállítani innen. A talajelőkészítésnél tuskózást, egyengetést és mélyszántást hajtottak végre, a napokban pedig elkezdődött az erdősítés.

„A húsvét előtti héten majdnem sikerült teljes egészében befejezni az ültetést, de még nem fejeztük be. A csapadék és a hó picit hátráltatott minket, de a következő pár napban sikerül majd befejezni ezt a munkát. Zömében kocsányos tölgyet ültettünk, több mint 30 ezer darabot, de 500 hegyi juhar-, 400 vénic-szil-, 400 egybibés galagonya-, 350 fekete nyár- és 350 fekete bodza is helyet kap az erdőben, a szegélyekre cserjét ültetünk” – tette hozzá az erdészet igazgatója.

Környezetvédelem

Az erdősítés számos pozitív ökológiai hatás mellett a légköri szén megkötésében is szerepet játszik. A NYÍRERDŐ Zrt.-nek kevés lehetősége van erdőtelepítésre, hiszen gazdasági társaságként termőföldet nem vásárolhat, csak azok az állami területek jöhetnek szóba, amelyeken vagyonkezelői feladatokat lát el. A most elvégzett munkával bővül a térség erdősültsége, az intenzív mezőgazdasági művelés alól kikerülő terület hosszú távon pozitív hatással lesz a térségre. Klíma- és levegővédelmi szempontból egyértelmű előnyökkel jár, illetve növeli az élőhely biodiverzitását. Nemrégiben arról is beszámoltunk, hogy 26 ezer kocsányos tölgyet és több ezer másfajta csemetét ültettek el a Sóstói-erdőben. Ott összesen négyhektárnyi területen dolgoztak.