Új bölcsőde – Február elsejétől várják a gyerekeket Nyírszőlősön
Fotó: Trifonov Éva

Megnyitotta kapuit Nyíregyháza legújabb bölcsődéje február 1-jén Nyírszőlősön, a Kollégium utcában egy nyertes önkormányzati pályázat keretein belül. Az intézmény első körben 12 férőhellyel várja a kisgyermekeket, az óvoda és az iskola közelségében, ideális környezetben. A bölcsőde megnyitása a város gyermekközpontú fejlesztésének része, melynek célja, hogy minőségi ellátást nyújtson a kisgyermekeknek, és könnyebbé tegye a szülők mindennapjait. A nyírszőlősi bölcsőde építése mintegy 198 millió forint vissza nem térítendő támogatásból valósult meg.

Nyírszőlős, mint egy dinamikusan fejlődő városrész, az elmúlt években egyre vonzóbbá vált a családok számára, akik otthonuknak választották ezt a helyet. Ennek következtében nőtt az igény egy bölcsőde létesítésére is. Az új intézmény nemcsak az itt élő családoknak jelent majd megkönnyebbülést, hanem azoknak is, akik helyben dolgoznak, valamint azoknak a szülőknek is, akiknek munkahelye a belvárosban található.

– A párommal azért választottuk ezt az intézményt, mert itt élünk Nyírszőlősben. Nagyon örültünk annak, hogy ez a lehetőség most megnyílt előttünk. Ez a lehetőség nagy segítség számunkra, most már van egy hely, ahol gondoskodnak gyermekünkről, amíg mi a munkahelyen vagyunk – mondta el Kisari László, aki kislányát vitte el az első napon az intézménybe.

Az újonnan létrehozott kisgyermekek elhelyezését biztosító bölcsődei férőhelyek száma jelenleg 12 fő. A technikai tervek rugalmasságot biztosítanak a jövőbeli kibővítésre, így amennyiben szülői igények és pályázati források adódnak a bölcsőde további csoporttal való kibővítésére, az megvalósítható lesz.

– Az a tapasztalatunk, hogy egyre gyakoribb az, hogy az anyukák a gyermek hároméves kora előtt visszatérnek a munkába. Több olyan beiratkozó van a mi intézményünkben is, aki még nem töltötte be a 2 éves életkort. Nagyon pozitívak a visszajelzések, sok szülő örömmel fogadja egy új bölcsőde megnyitását a közösségben. A bölcsőde lehetőséget nyújt a szülőknek, hogy biztonságos és megfelelő környezetbe helyezzék gyermekeiket, miközben dolgoznak vagy más fontos teendőiket intézik. Munkatársaimmal azt tartjuk szem előtt, megfelelő ellátás és gondoskodás nyújtása mellett a gyerekek számára fontos, hogy olyan környezetben nőjenek fel, ahol számos élményben részesülhetnek és lehetőségük van felfedezni a körülöttük lévő világot. Valamint a szülők tájékoztatása kulcsfontosságú lesz intézményünk számára – hangsúlyozta Kéninger-Nagy Brigitta, a Szőlőszem Bölcsőde intézményvezetője.

A fejlesztés célja a gyermekjóléti alapellátások közül a bölcsődei ellátási formához való hozzáférés javítása. További cél a kisgyermeket nevelők munkavállalásának támogatásához, a családok segítéséhez történő hozzájárulás. Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere, a térség önkormányzati képviselője elmondta, a nyírszőlősiek több évtizedes álma teljesült a mai napon.

– Nyírszőlős lakosságszáma növekszik, sok a beköltöző fiatal és sokan itt maradnak helyben, itt képzelik el jövőjüket hosszú távon. Nő a lakosságszám, sok a kisgyermekes szülő, ezért nagyon aktuális volt egy bölcsőde megnyitása Nyírszőlősben. Ez találkozott azzal a városi szakpolitikával, elgondolással, hogy ne csak a belvárosban legyenek elérhetőek az alapvető szolgáltatások, hanem külső városrészekben is. Ez önkormányzati, adott esetben más fenntartású – magán, egyházi – intézményeket, bölcsődéket jelenthet. Most egy önkormányzati bölcsődében vagyunk és ezzel is színesedik a paletta a városban a szolgáltatás igénybevételével kapcsolatban. A helyiek számára egy óriási lehetőség, hogy itt a bölcsőde, szemben pedig az óvoda, mely telt házzal működik immár több éve. Ez visszaigazolás, hogy egy kiváló szakmai munkát végeznek az intézmények munkatársai. A bölcsődében nincs gondozási díj, és a gondozottak nagy része, 70–80 százaléka nem fizet étkezési térítést sem, mert olyan magasan van megállapítva az egy főre eső jövedelem, hogy egyszerűen nem kell, hogy elvegyük tőlük ezt a havi hozzájárulást, ezzel is segítjük a családokat – emelte ki Jászai Menyhért, a térség önkormányzati képviselője, Nyíregyháza alpolgármestere.

Nyíregyházán jelenleg 10 önkormányzati bölcsőde üzemel, és hamarosan megnyitja kapuit a Honvéd utcai Kisvakond Bölcsőde is. Jászai Menyhért alpolgármester hozzátette, hogy Nyíregyháza továbbra is elkötelezett a gyermekek és családjaik támogatása iránt és az új bölcsőde megnyitása újabb lépés a város fejlődésében és a gyermekbarát környezet kialakításában.

Kapcsolódó galéria

Nyírszőlősön megnyílt a bölcsőde