Új attrakció, több zölddel - Hatalmasat nyer vele a park Sóstón
Látványterv

Több felületen felmerült egy újabb sóstógyógyfürdői fejlesztés lehetősége, amiről nemrégiben a szokott módon lakossági fórumot is tartottak. Ám sokan csak egy meglehetősen leegyszerűsített és a tényeknek sem mindenben megfelelő nézőpontból szeretnék láttatni a komplex beruházást, mely a Magyarországon unikális szökőkutat is magában foglalná.  (Képünkön a látványterv.)  A részleteknek jártunk utána.

A városháza pályázatok és projektmenedzsment re­feratúrájának tájékoztatása szerint ez egy újabb nyertes, önkormányzati program, mely közel egymilliárd forintból valósul meg, a városnak nem kerül pénzébe. A fejlesztés az Aquarius Élményfürdő előtti szökőkút mellett (ami részben 20 méterre is fellövi a vizet, s a vízködre vetíteni lehet majd) tartalmaz más elemeket is. A Tófürdő és a Székelykapu előtti meglévő szökőkutak összekötését, kapcsolódó térburkolati és zöldfelületi rekonstrukciót, a központi park zöldfelületének rekonstrukcióját, öntözőrendszerrel, 3 nyilvános mosdót (a Benczúr térihez hasonlót), trambulinparkot, tíz mobil árusítópavilont, egy zenepavilont, kerékpártároló-kölcsönzőt és szervizpontot a Parkfürdőnél, új parkolókat a Hunguest Hotel előtti szakaszon és a Svájci Lak mögötti parkolók felújítását, 2 elektromos töltővel.

Nő a zöldfelület és a rendezettség

Hagymási Gyula kabinetvezető-helyettes hozzátette, a polgármester felkérésére megvizsgálták a lehetőségeket, ennek következtében egyáltalán nem csökken a zöldfelület a szökőkutas beruházásrésszel. Éppen ellenkezőleg: 38 négyzetméterrel nő, ráadásul rendezettebb lesz a terület, viszont csökken a burkolt felület, szemben a mostani, úgymond parkkal. A zöld rész pedig azért nem lehet még több, mert ez egyben katasztrófavédelmi felvonulási terület is. Ha pedig fű lenne a szökőkút mellett, hamar kitaposnák...

„Hatalmasat nyer vele a park”

Sigmond Sándor városi főkertész kérdésünkre azt mondta, a jelenleg létező sétányos, ligetes rész a kiterjesztett központi park része. Ugyan az erdei fenyő, elegyes fekete fenyves faállomány sajátos hangulatot adott, azonban a több évtizeddel ezelőtti ültetési és fenntartási hibák miatt, a fák sűrű, csoportos állása és fényigényességük miatt egy részüknek eltorzult a növekedése (dőlt helyzet, görbült törzs), vannak alászorult, közbeszorult fák, ami a tartamos fenntartásukat gyengíti, másrészt szerinte a központi park egységes tájépítészetét hosszú távon itt is érdemes érvényesíteni. Ehhez adódik e területbe agresszív, invazívan terjeszkedő fafaj (fehér akác) behatolása, amely a központi park növényállományától is idegen. – Ezek eltávolítása nemcsak, hogy indokolt, hanem sürgető feladat. Ez is része a növényállomány-rekonstrukciónak, függetlenül attól, hogy épül-e valami vagy sem. Egyébként is elvégeznénk nagyjából öt éven belül a fokozatos átalakítást, ez több éve a gondolataink része. A fenyvesek megritkítása mellett pedig kívánatos az őshonos, a központi park faállományába tartozó fafajok telepítése. A program keretében most az eltávolítandó fák két és fél-háromszorosát ültetjük, s lesz bőven cserje is, ami most hiányosság, mint ahogy eddig szegényes volt évelő növényekben is a park, az egynyáriakkal szemben. Óriási dolog ez a lehetőség, hatalmasat nyer vele a park hosszú távon – mondta a főkertész.

Üde színfolt, új program

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője úgy látja: idegenforgalmi szempontból ez egy újabb attrakció. Az Utazó magazin legfrissebb díja szerint az Év Turisztikai Városába érkezők ugyanis keresik az esti kikapcsolódási lehetőséget Sóstón. Szerinte ez üde színfolt lehet, ráadásul hazai viszonylatban is különleges lesz a hang- és fényjátékkal.