Tűzoltási gyakorlat, csoportok közötti verseny
A Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság közös szervezésében tűzoltási gyakorlatot és szolgálati csoportok közötti versenyt szerveztek kedden délelőtt Nyíregyházán, az egykori Vay Ádám laktanya területén.

A tűzoltási gyakorlatot az éves kiképzési terv alapján szervezték meg a kirendeltség és a tűzoltóság vezetői, akik tavaly már hagyományteremtő szándékkal indították el a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság három szolgálati csoportja közötti versenyt, minden szolgálati csoportból egy raj hajtotta végre a feladatokat, vagyis az életmentés és a tűzoltás megszervezése és végrehajtása volt.

A feltételezett helyzetben egy építkezés alatti négyszintes lakóépület második emeleti lakásában tűz ütött ki, gázrobbanás történt, éppen ezért a lépcsőházat nem használhatták a tűzoltók és az épületben egy ember bent rekedt.

A sérült kimentésén túl gondoskodni kellett az épület áramtalanításáról, a gáz kizárásáról, valamint a külső falsíkon az oltósugár megszereléséről és a vízellátásról, amelyet a vízszállítóról biztosítottak az épülettől két tömlőhossznyi távolságról. Az épületbe kihúzós létrán keresztül teljes légzésvédelembe jutottak be a tűzoltók, a gépezetes tolólétrát pedig életmentésre használta a beavatkozó állomány.

A rajoknak a legkevesebb hibaponttal és a leggyorsabb időeredménnyel kellett eloltaniuk a lángokat.

A versenyen Gerebenics Károly tű. alezredes, a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője is részt vett, a feladat végrehajtását a kirendeltség tűzoltósági felügyelője, a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka, helyettese és a műszaki biztonsági tisztje ellenőrizte, Pócsik Zoltán tű. ezredes megfeleltre értékelte.

A keddi kiélezett szakmai versenyen a C szolgálati csoport beavatkozását értékelték a legjobbnak, így a novemberi tűzoltóbálon ők vehetik át az elismerést a nagyközönség előtt.